Cercetatorii britanici analizeaza mutatiile suferite de COVID-19 si cum s-a raspandit

| | Actualizat: 2020-03-23 14:51:26

Oamenii de stiinta din Marea Britanie vor monitoriza raspandirea noului tip de coronavirus si vor cauta aparitia unor eventuale mutatii, folosind tehnica de secventiere genetica, pentru a analiza tulpinile de SARS-CoV-2 care au provocat mii de infectii in intreaga tara, au anuntat oficiali britanici, citati de Reuters.

Cercetatorii vor obtine date medicale din probele recoltate de la pacienti infectati in Anglia, Tra Galilor, Scotia si Irlanda de Nord, a anuntat guvernul britanic.

"Virusul este una dintre cele mai mari amenintari cu care tara noastră s-a confruntat in ultima vreme si intelegerea modului sau de raspandire este cruciala pentru lupta pe care o ducem impotriva lui," a declarat Sharon Peacock, directoarea departamentului national de boli infectioase din cadrul Serviciului de Sanatate Publica din Anglia (Public Health England - PHE).

"Toate virusurile sufera mutatii"

Oamenii de stiinta vor cartografia si vor analiza codurile genetice prelevate din probele recoltate de la pacienti cu COVID-19.

"Secventierea genetica ne va ajuta sa intelegem mai bine COVID-19 si raspandirea sa. Aceasta tehnica ne va ajuta, de asemenea, sa alcatuim un ghid al tratamentelor in viitor si sa vedem impactul interventiilor medicale," a declarat Patrick Vallance, consilier-sef pe probleme stiintifice in cadrul Guvernului britanic.

In timpul epidemiilor, secventierea genomurilor ii ajuta pe cercetatori sa monitorizeze micile schimbari aparute la nivelul virusului la scala nationala sau internationala, sa inteleaga felul in care acesta se rapadese si sa observe daca apar tulpini virale diferite.

"Toate virusurile sufera mutatii de-a lungul timpului, unele mai repede decat altele. Pentru COVID-19, acest proces abia a inceput - insa aceasta variatie emergenta poate fi monitorizata in detaliu," a declarat Paul Klenerman, profesor la Universitatea Oxford, care va participa la acest proiect, citat de Agerpres.

Citeste si despre