Situatie disperata la Kiev. Bebelusi romani nou-nascuti din mame surogat ucrainene raman fara provizii in buncar

| | Actualizat: 2022-03-02 15:46:46

Lucrurile se complica din ce in ce mai tare in Ucraina. In a saptea zi de la izbucnirea razboiului, proviziile sunt din ce in ce mai putine, la fel si locurile considerate sigure pentru ca oamenii sa se adaposteasca de bombardamente. In timp ce mii de familii au plecat spre tari precum Romania, Polonia, Republica Moldova sau Tarile Baltice, o categorie fragila de femei a ramas in Ucraina. Este vorba despre gravide la termen sau femei lauze, pe care razboiul le-a prins in maternitate sau pe punctul de a da nastere.

Stirile despre copiii buncarelor, nascuti in adaposturile din subteran in timp ce la suprafata erau bombardamente, au facut inconjurul planetei si au fost vazute ca o licarire de speranta ca viata invinge. Din pacate insa, exista si reversul medaliei: conditiile si proviziile din subteran sunt limitate, iar supravietuirea este o lupta tot mai grea, de la o zi la alta.

O clinica privata din Kiev se confrunta cu o situatie disperata: mai multi copii romani nou-nascuti din mame surogat ucrainene au ramas fara provizii. Bebelusii se afla intr-un buncar al clinicii private unde au venit pe lume si nu pot beneficia de ingrijire medicala corespunzatoare, medicamente si hrana, potrivit Antena 3.

In clinica se afla internate multe mame surogat care asteapta sa nasca, iar 4 dintre ele au adus deja pe lume bebelusii unor familii din Romania. Parintii sunt acum intr-o situatie disperata, pentru ca nu isi pot lua bebelusii acasa, din cauza razboiului. Nu pot fi intocmite nici formalitatile pentru repatrierea copiilor nou-nascuti si nici nu are cine sa ii aduca in Romania pana nu se incheie razboiul.

Copiii blocati in buncar, parintii disperati in Romania

Potrivit legislatiei, bebelusii au fost purtati de femei din Ucraina, insa ei au cetatenie romana, parintii lor biologici fiind romani. Parintii naturali ai nou-nascutilor sunt disperati ca nu isi pot aduce micutii in tara, iar personalul medical de acolo este, de asemenea, depasit de situatie, pentru ca nu mai sunt provizii. Clinica a ramas fara materiale sanitare si fara lapte praf.

Reprezentantii clinicii fac apel la parintii din Romania ai caror bebelusi s-au nascut acolo si le cer sa ii ajute cu provizii, nu cu bani. In fiecare zi, in acea clinica se nasc cate 10 copii de toate nationalitatile. Unii dintre parinti (nu cei romani) au apucat sa ajunga in Ucraina si au ramas in buncar alaturi de bebelusi.

Managerii clinicii au luat in calcul sa poarte o discutie diplomatica intre Romania, Ucraina si Rusia, pentru a face un culoar si pentru a scoate acesti bebelusi din buncar. Micutii ar urma sa fie dusi la Cernauti, unde ar fi chemat un notar care sa intocmeasca formalitatile legale, iar parintii sa vina acolo pentru a-si lua micutii acasa. Se pare insa ca autoritatile din tara noastra au refuzat, pentru ca ar fi prea riscant sa scoata bebelusii din buncar si sa ii transporte pana la Cernauti, in plin razboi.

Citeste si despre