Bebelusii Einstein, totusi nu atat de destepti

| | Actualizat: 2007-08-08 10:38:09

 

Intr-adevar, era prea frumos sa fie adevarat: sa iti lasi copilul in fata unei inregistrari video, ca apoi el sa asimileze informatiile, sa inceapa sa vorbeasca si sa devina mai destept decat copilul vecinului.

In ultimul studiu realizat, care s-a bazat pe efectele unor inregistrari video populare din seriile "Bebelusul Einstein" sau "Bebelusii destepti", cercetatorii au descoperit ca aceste produse le fac mai mult rau decat bine bebelusilor si chiar intarzie dezvoltarea limbajului la copiii mici.

Studiul a fost condus de Frederick Zimmerman si doctorul Dimitri Christakis de la Universitatea din Washington. Acestia au descoperit ca, pentru fiecare ora petrecuta pe zi in fata inregistrarilor video pentru bebelusi, acestia invata intre 6 si 8 cuvinte mai putin decat bebelusii care nu vizioneaza aceste casete. Aceste produse au avut cel mai pronuntat efect asupra sugarilor cu varste cuprinse intre 8 si 16 luni, interval de varsta considerat drept inceputul dezvoltarii limbajului la bebelusi.

Cu cat vizionau mai multe casete video, cu atat bebelusii invatau mai putine cuvinte. Mai multe dovezi sugereaza ca ecranul nu numai ca nu ii ajuta pe copii sa invete, insa poate de asemenea sa le intarzie dezvoltarea. Cercetatorii au observat in aceasta primavara ca 40% din bebelusi obisnuiesc sa se uite la DVD-uri, la inregistrari video si televizor. Dintre acestia, 90% care au ajuns la varsta de 2 ani isi petrec 2-3 ore pe zi in fata ecranului.

Trei studii au demonstrat ca in cazul televizorului, fiind vorba chiar si de vizionarea de programe educationale, acesta duce la intarzierea dezvoltarii copilului. Bebelusii invata mai mult si mai repede in cazul in care si interactioneaza cu interlocutorul.

Rezultatele cercetatorilor au dus la interzicerea in 1999 a vizionarii de catre copiii mai mici de 2 ani a televizorului. Cercetatorii recomanda in schimb cititul. Christakis spune ca aceste inregistrari video pentru copii, precum "Bebelusii Einstein" si "Bebelusii destepti" nu fac decat sa suprastimuleze noua generatie.

Aceste casete au fost promovate sub presupunerea ca stimularea este buna, iar suprastimularea si mai buna, insa rezultatele cercetatorilor spun ca pe masura ce bebelusii vad mai multe inregistrari, cu atat concentrarea lor va scadea in viitor. Creierul lor poate sa fie suprastimulat si sa conceapa acest lucru ca si normal, insa la aceasta varsta, pentru bebelusi realitatea este plictisitoare.

Laura Moise,
Redactor Copilul.ro

Citeste si despre