5 retete alternative de maioneza

| | Actualizat: 2017-04-19 11:13:11

Cui nu ii plac cartofii prajiti cu maioneza sau salata de boeuf? Oricat de delicioase ar fi aceste preparate culinare, grasimile saturate continute de maioneza preparata cu galbenus de ou crud si mult, mult ulei nu sunt tocmai indicate pentru sanatatea noastra.

Iata cateva retete alternative de maioneza, la fel de bune la gust, insa mult mai prietenoase cu organismul!

Maioneza din smantana

Aceasta reteta alternativa de maioneza presupune folosirea galbenusul de ou fiert. Gustul delicios si textura cremoasa il vor convinge pe cel mic sa manance cu placere toate legumele pe care le refuza de obicei.

Ingrediente:

- 100 g de smantana grasa;
- un ou fiert tare;
- 50 ml ulei de masline;
- un varf de cutit de sare;
- 2 catei de usturoi.

Cum se prepara:

Intr-un castron, sfarama galbenusul de ou fiert cat mai marunt si adauga peste el sarea, cateii de usturoi pisati si o lingurita de ulei de masline. Amesteca bine toate ingredinetele, apoi adauga treptat smantana si restul de ulei, cu ajutorul unei lingurite. Amesteca in continuare, fara sa te opresti, pana obtii o textura cremoasa, de maioneza.

Maioneza din pufuleti

Daca vrei o maioneza de post, fara ou, incearca maioneza din pufuleti. Da, ai citit bine! Iata ce ai de facut:

Ingrediente:

- 2 maini pline de pufuleti cu sare;
- o lingurita de mustar;
- un sfert de lingurita de sare;
- 150 de ml de ulei.

Cum se prepara:

Pune pufuletii intr-un ciur sau intr-o sita si trece-i printr-un jet de apa rece. Dupa ce te-ai asigurat ca apa a patruns toti pufuletii, lasa-i 5-10 minute deoparte, sa se imbibe si pune-i apoi in vasul in care urmeaza sa prepari maioneza. Adauga peste pufuleti muiati in apa mustarul si sarea, apoi amesteca compozitia cu ajutorul mixerului, adaugand treptat cate putin ulei. Dupa ce maioneza s-a ingrosat, poti adauga putin suc de lamaie.

Maioneza din avocado

Iata un sos exceptional de bun, ce se poate servi cu legume coapte, la gratar sau fierte, cu peste sau alaturi de orice tip de carne. Se prepara in doar 5 minute, nu contine oua crude care pot provoca intoxicatii grave si nici nu te costa foarte mult.

Ingrediente:

- un avocado;
- zeama de la un sfert sau jumatate de lamaie, in functie de cat de acra vrei sa-ti iasa maioneza;
- 2 lingurite de mustar Dijon;
- 4-5 linguri de ulei masline, floarea-soarelui, rapita sau samburi de struguri;
- sare si piper alb macinat, dupa gust.

Cum se prepara:

Alege un avocado bine copt si taie-l in doua, pe lungime. Scoate-i samburele, apoi scobeste toata pulpa fructului cu ajutorul unei linguri si pune-o intr-un blender sau intr-un castron. Adauga 2 linguri de zeama de lamaie si amesteca fructul cu zeama de lamaie pana cand totul se transforma intr-o pasta foarte fina. Adauga apoi mustarul si uleiul - cate o lingura, pe rand, mixand bine de fiecare data. Asezoneaza sosul cu sare si piper. La nevoie, adauga zeama de lamaie suplimentar.

Atentie! Maioneza din avocado se oxideaza repede, asa ca pastreaz-o in frigider cel mult 2 zile, acoperita cu folie alimentara.

Maioneza din lapte de soia

Este atat de buna, incat nici n-o sa-ti dai seama ca este o maioneza de post.

Ingrediente:

- 125 ml de lapte de soia sau o lingura de lapte praf instant din soia integrala, combinata cu 125 ml de apa;
- 300 de ml de ulei de floarea soarelui;
- o lingurita de zeama de lamaie;
- o lingurita de mustar clasic;
- sare, dupa gust.

Cum se prepara:

Peste laptele de soia, adauga uleiul, impreuna cu un praf de sare si amesteca totul cu ajutorul unui mixer vertical, timp de aproximativ un minut. Odata ce maioneza a capatat consistenta dorita, adauga in compozitie zeama de lamaie si mustarul, apoi amesteca din nou. Maioneza astfel obtinuta poate fi folosita cu succes la salata orientala, salata de vinete sau salata de conopida.

Maioneza din lapte de vaca

Incearca acesta reteta inedita, vei fi surprinsa de rezultat! Este atat de fina si de alba, incat o poti confunda de la distanta cu sosul de smantana sau cu frisca. Se poate prepara atat cu lapte integral (3% grasime) cat si cu lapte semi-degresat (1.5% grasime).

Ingrediente:

- o parte lapte semi-degresat si 3 parti de ulei sau o parte lapte integral si 2 parti de ulei;
- sare, dupa gust.

Cum se prepara:

Amesteca laptele si uleiul cu ajutorul mixerului, timp de 3-4 minute, pana la omogenizare. Adauga sare dupa gust. Pentru un plus de aroma, poti pune si piper, usturoi, busuioc sau sofran.

Pofta buna!

Citeste si despre