Ce mancam in Postul Craciunului: Mamaliga cu ciuperci si alte retete de post rapide

| | Actualizat: 2025-11-11 15:28:22

Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului. Timp de 40 de zile, credinciosii renunta la carne, oua, lactate si alte produse de origine animala, inlocuindu-le cu mancaruri simple, dar savuroase, pe baza de legume, cereale si fructe.

Este o perioada perfecta pentru a redescoperi gusturile autentice romanesti si pentru a pregati mancaruri de post hranitoare, precum mamaliga, o adevarata „paine” a taranului roman.

Reteta: Mamaliga cu ciuperci, ardei capia si usturoi

O reteta simpla, gustoasa si ideala pentru zilele de post – mamaliga cremoasa se combina perfect cu ciupercile aromate si dulceata ardeilor copti.

Ingrediente (4 portii)

Pentru mamaliga:

  • 1 litru de apa

  • 250 g malai (preferabil malai grisat)

  • 1 lingurita de sare

  • 1 lingura de ulei (optional, pentru o textura mai catifelata)

Pentru garnitura de ciuperci:

  • 500 g ciuperci champignon (sau hribi, daca aveti)

  • 2 ardei capia rosii

  • 4 catei de usturoi

  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui

  • sare si piper, dupa gust

  • 1 legatura de patrunjel verde

Mod de preparare

  1. Pregatirea mamaligii:

    • Puneti apa la fiert cu sarea.

    • Cand clocoteste, turnati malaiul in ploaie subtire, amestecand continuu cu un tel sau o lingura de lemn.

    • Fierbeti la foc mic 10–15 minute, pana devine cremoasa si se desprinde usor de pe peretii vasului.

    • Daca doriti o mamaliga mai moale, adaugati putin ulei spre final.

  2. Garnitura de ciuperci si ardei:

    • Curatati ciupercile si taiati-le felii.

    • Taiati ardeii capia in fasii subtiri.

    • Intr-o tigaie, incingeti uleiul si adaugati ciupercile. Lasati-le 5–6 minute, pana scad.

    • Adaugati ardeii si continuati sotarea pana devin usor moi.

    • Spre final, puneti usturoiul zdrobit, sare, piper si presarati patrunjelul tocat.

    • Lasati totul inca 2 minute, cat sa se imprieteneasca aromele.

  3. Servirea:

    • Asezati mamaliga calda pe o farfurie si turnati deasupra ciupercile cu ardei si usturoi.

    • Optional, stropiti cu putin ulei de masline si adaugati frunze proaspete de patrunjel.

Alte garnituri de post pentru mamaliga

Daca vrei sa variezi meniul de post, iata cateva combinatii simple si delicioase cu mamaliga:

  1. Tocanita de legume – cu vinete, dovlecei, ceapa si rosii; un fel de mancare satios si aromat.

  2. Fasole batuta – cu ceapa prajita deasupra; merge perfect langa o felie de mamaliga calda.

  3. Sote de spanac sau urzici – asezonate cu usturoi si un strop de ulei de masline.

  4. Zacusca de vinete sau ciuperci – clasica, gustoasa si potrivita in orice zi de post.

  5. Varza calita de post – cu boia, cimbru si foi de dafin, o alegere excelenta pentru sezonul rece.

Sfat util:

Pentru un gust mai bogat, poti adauga in garnitura de ciuperci si cateva felii de masline sau o lingura de pasta de rosii, care va da un plus de culoare si aroma.

Postul Craciunului nu trebuie sa insemne mese monotone! Cu ingrediente simple si naturale, poti pregati mancaruri gustoase, traditionale si sanatoase. Mamaliga cu ciuperci si ardei este o alegere perfecta pentru o zi de post – hranitoare, aromata si usor de preparat.

 

Foto: freepik.com

 

Citeste si despre