Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori din Romania, iar masa festiva nu este completa fara preparate traditionale care aduc familia impreuna. Sarmalele in foi de varza murata sunt simbolul meselor de Craciun si una dintre cele mai iubite retete romanesti, transmise din generatie in generatie.
In acest articol iti prezentam reteta traditionala de Craciun pentru sarmale, pas cu pas, astfel incat sa obtii un preparat gustos, aromat si perfect pentru masa festiva.
De ce sunt sarmalele un preparat traditional de Craciun
Sarmalele reprezinta:
-
traditia si continuitatea familiei
-
mancarea gatita cu rabdare si dragoste
-
un simbol al mesei imbelsugate de sarbatori
In multe familii, sarmalele se pregatesc in Ajunul Craciunului si se consuma in zilele de sarbatoare, alaturi de cei dragi.
Ingrediente pentru sarmale traditionale de Craciun
Pentru aproximativ 50 de sarmale, ai nevoie de:
-
1 kg carne tocata de porc (sau amestec porc-vita)
-
1 varza murata mare
-
150 g orez
-
2 cepe mari
-
2 linguri pasta de rosii
-
100 ml ulei
-
1 legatura marar
-
1 legatura patrunjel
-
1 lingurita piper
-
1 lingurita boia dulce
-
2 foi de dafin
-
cimbru uscat, dupa gust
-
sare (daca este nevoie)
-
afumatura (costita sau ciolan, optional)
Mod de preparare
1. Pregatirea umpluturii
Caleste ceapa tocata marunt in ulei pana devine sticloasa. Adauga orezul si amesteca timp de 1–2 minute. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi adauga carnea tocata, verdeata tocata, pasta de rosii si condimentele. Amesteca bine.
2. Pregatirea verzei
Desfa foile de varza murata, taie nervurile groase si, daca este prea sarata, clateste usor foile cu apa rece.
3. Rularea sarmalelor
Pune o lingura de umplutura pe fiecare foaie de varza si ruleaza strans. Inchide capetele pentru a nu iesi compozitia.
4. Asezarea in oala
Pe fundul oalei pune varza tocata, bucati de afumatura si cateva foi de dafin. Aseaza sarmalele in straturi, apoi acopera-le cu varza tocata.
5. Fierberea
Adauga apa cat sa acopere sarmalele. Fierbe la foc mic timp de 2–3 ore, pana cand varza si carnea sunt bine gatite. Spre final, poti adauga putina pasta de rosii dizolvata in apa.
Cum se servesc sarmalele de Craciun
Sarmalele se servesc calde, alaturi de:
-
mamaliga
-
smantana
-
ardei iute
-
paine de casa
Pentru un gust desavarsit, sarmalele sunt si mai bune a doua zi.
Sfaturi pentru sarmale perfecte
-
Foloseste carne cu putina grasime pentru un gust mai bogat
-
Gateste sarmalele la foc mic, pentru a se fragezi
-
Lasa-le sa se odihneasca cateva ore inainte de servire
-
Afumatura adauga aroma autentica de Craciun
Sarmalele in foi de varza murata raman cea mai iubita reteta traditionala de Craciun. Gatite cu rabdare si impartite cu familia, ele aduc la masa spiritul sarbatorilor si amintiri de neuitat.
Sursa foto: freepik