De ce sunt mai grele Sarbatorile pentru parintii singuri

| | Actualizat: 2021-12-24 02:26:04

Pentru unii a-si creste copiii singuri, fara un partener alaturi, este o alegere. Pentru altii, rezultatul unui concurs de imprejurari. Dar perioada Sarbatorilor de iarna este, si pentru unii, si pentru ceilalti, mai grea decat pentru alti parintii, care isi cresc copiii impreuna si care se bucura de spiritul Craciunului si de trecerea intr-un an nou in familie completa.

Un parinte singur are o misiune de doua ori mai grea pentru ca trebuie sa le faca pe toate fara ajutor in cea mai mare parte a timpului. De Sarbatori situatia este si mai complicata. Nu doar ca trebuie sa fii in continuare si mama, si tata, dar trebuie sa faci totul ca piciul tau sa nu simta ca ii lipseste ceva. Nu ne referim aici la cadouri, la brad, dulciuri, fructe si bunatati traditionale, ci la lipsa celuilalt parinte.

Cum faci Sarbatorile fericite pentru copil, dupa divort

Parintii uita, din pacate, de multe ori ca, atunci cand ei divorteaza, asta nu anuleaza datoria pe care o au fata de copiii lor. Prea mult adulti uita, atunci cand relatia lor se "rupe", ca aceia care sufera cel mai mult sunt cei mai mici membri ai familiei.

Unii reusesc sa pastreze o relatie civilizata, sa isi imparta in mod egal timpul petrecut cu copilul sau chiar sa ramana prieteni si sa faca in asa fel incat in perioada Sarbatorilor sa fie amandoi, in acelasi timp, cu fructul cel mai de pret al relatiei lor. Cei mai multi, insa, se razboiesc chiar si de Sarbatori, sau mai ales atunci.

Cum sa faci, ca parinte divortat, sa ii faci Sarbatorile cu adevarat fericite unui copil care se intreaba doar de ce nu mai poate fi toata familia laolalta? In primul rand sa nu uiti ca, inainte de a te fi dezamagit, de a te fi jignit, de a te fi inselat, partenerul sau partenera va fi mereu legat/a de tine tocmai prin copil. Calitatea de parinti va leaga pentru totdeauna, fie ca va place, fie ca nu, asa ca nu mai transformati copilul intr-o "arma".

Parintele care are copilul in custodie ar trebui sa nu il tina la distanta pe cel mic de celalalt parinte, cu orice pret. Celalalt, cand are copilul in vizita, ar trebui sa se preocupe mai mult de bunastarea lui, decat de a mai arunca prin intermediul sau cateva sageti otravite catre fostul/fosta.

Daca este posibil, incercati chiar sa va asezati, macar pentru cateva ore, la aceeasi masa cu copilul. Iubirea pe care i-o oferiti cu un gest atat de simplu va fi cel mai frumos dar de Mos Craciun posibil!

Daca, din diferite motive, o intalnire intre toti membrii care au format odata o familie, nu este posibila, incercati sa faceti copilul sa nu simta lipsa parintelui absent. Permiteti-i sa vorbeasca la telefon cu el; sau, daca nu doreste, nu il obligati sa o faca.

Daca tatal sau mama pur si simplu au plecat fara sa vrea sa mai stie nimic de copil, lasati lucrurile sa "curga" in functie de nevoile exprimate de cel mic si in rest comportati-va normal: stati la masa cu familia extinsa sau cu prietenii, mergeti in parc sau la un targ de sezon, la patinoar sau, de ce nu, dati o fuga undeva in afara orasului, la munte sau chiar la mare. Marea este atat de frumoasa iarna, iar cel mic va aprecia cu siguranta experienta, daca aveti noroc sa prindeti vreme buna.

Sarbatori fericite dupa moartea partenerului? Da, asa ceva este posibil!

Daca in cazul unei despartiri exista, totusi, o punte intre copii si ambii parinti, situatiile in care unul dintre ei a decedat sunt mult mai dificil de gestionat, mai ales de Sarbatori. Atunci intervine melancolia si la copil, si la parintele supravietuitor. Iar zilele trec parca mai greu, mai ales cand evenimentul nefericit este recent. Si totusi, pot exista Sarbatori fericite, chiar si dupa doliu!

Poate copilul nu intelege foarte bine ideea de moarte, poate este prea mic sa ii conceapa ireversibilitatea. Chiar daca poate treceti prin momente dureroase, sunteti datori sa va ridicati si sa ajutati copilul sa nu simta acelasi lucru. Chiar daca va amintiti la tot pasul de cel ce nu mai este, incercati sa o faceti cu zambetul pe buze si sa va construiti amintiri tocmai ca un omagiu. Desi poate pare mai usor de spus, decat de facut, copilul merita sa simta din plin spiritul Sarbatorilor!

  • Foto: Freepik

Citeste si despre