Rezolutii culinare pentru sanatatea familiei tale in 2012

| | Actualizat: 2017-09-27 17:29:28

Un stil de viata benefic pentru tine si cei dragi iti va asigura un an nou pe care sa il inchei cu zambetul pe buze, multumita de schimbarile pozitive pe care le poti adopta chiar acum. Iar cum nutritia joaca un rol esential in bunastarea fiecaruia dintre noi, este recomandat sa intocmesti o lista de rezolutii culinare pentru sanatatea familiei tale in 2012.

Urmatoarele sugestii sunt menite sa te ajute in planificarea mai eficienta a timpului tau, astfel incat sa inlaturi obisnuintele care iti aduc mai mult rau decat bine.

Prioritizeaza timpul petrecut cu familia

Multe dintre retele pe care le pregatesti de obicei iti rapesc o buna parte din timpul pe care l-ai putea petrece alaturi de familia ta. Renunta la sosul marinat cu piftelute si incearca retete noi si sanatoase, usor de preparat si cu mult mai multe beneficii pentru sanatate. Legumele gatite la aburi sau somonul si puiul pe gratar trebuie sa apara mai des in meniul vostru.

Mic dejun in fiecare zi

Stabileste o regula de aur pentru tine, partenerul tau si cei mici: micul dejun nu va fi niciodata optional. Cea mai importanta masa din zi activeaza metabolismul, creste puterea de concentrare si va tine departe de excesele culinare la care va predispuneti in lipsa lui.

Reclasificarea grasimilor

Foto: bbc.co.uk

Inlocuieste untul si alte surse nocive de colesterol rau cu grasimi bune. Elimina din frigider gustarile cu grasimi saturate (creme de ciocolata, croasante etc) si inlocuieste-le cu nuci, migdale, alune de padure si seminte de in. Pestele, uleiul de masline si legumele-minune pentru sanatate (broccoli, morcovul etc) merita dominatia in bucatarie.

Gustari mai sanatoase

Ai grija ca cei dragi sa aiba la indemana gustari sanatoase, in niciun caz chipsuri, ciocolata si sucuri racoritoare. Optati pentru fructe proaspete si deshidratate, sucuri naturale sau seminte crude de dovleac.

Atentie la portii

De cele mai multe, cantitatea alimentelor pe care le consumi are un cuvant mai greu de spus in privinta caloriilor ingerate, decat insasi natura meniului. Acorda o atentie sporita portiilor pe care le consideri "normale", calculeaza cu atentie aportul caloric si ajuta-i pe cei dragi sa-si autoeduce comportamentul in bucatarie.

Implica-i pe toti in gatit

Renunta la rolul de furnicuta independenta, responsabila cu meniul zilnic. Cere ajutorul mai des si implica toti membrii familiei in pregatirea mesei, pe cat posibil. Cei mici vor fi incantati sa dea o mana de ajutor, iar treaba va fi gata in timp record.

Citeste si despre