10 sfaturi pentru o respiratie proaspata

| | Actualizat: 2017-06-12 11:15:00

Sanatatea orala este foarte importanta, iar o respiratie proaspata este ceea ce isi doreste fiecare dintre noi. Este usor sa iti improspatezi respiratia si sa iti mentii si gingiile sanatoase in acelasi timp. Dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile (www.andrasmile.ro) ne spune care sunt 10 obiceiuri pe care ar trebui sa le frecventam, pentru o respiratie proaspata si o mai buna sanatate a cavitatii bucale.

1. Spala-te mai des pe dinti si nu uita de ata dentara

Placa bacteriana este cea care colecteaza bacteriile pe dinti si cea care duce la aparitia respiratiei urat mirositoare. Eventualele resturi de mancare pot ajuta de asemenea la acest lucru. Periaza-ti dantura dupa fiecare masa sau, daca acest lucru nu este posibil, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Intre mese, clateste-ti gura cu apa proaspata. Foloseste ata dentara o data pe zi, preferabil inainte de periaj - este un detaliu care poate face diferenta. Periuta de dinti trebuie schimbata lunar.

2. Foloseste zilnic apa de gura

Alcoolul usuca cavitatea bucala, iar acest lucru duce la si mai multe bacterii si, eventual, la o respiratie urat mirositoare.

3. Bea mai mult suc verde si mai putina cafea

Sucul verde contine niveluri scazute de acid, iar cafeaua unele mari, care duc la aparitia respiratiei urat mirositoare. Asa ca inlocuieste cafeaua de zi cu zi cu un smoothie energizant, facut in casa, fara adaos suplimentar de zahar. Poti face o multime de combinatii: suc cu patrunjel, broccoli si mere verzi; castraveti si pere; spanac, castraveti si lime etc.

4. Alege gustarile potrivite!

In loc de biscuiti sau batoane cu cereale, mananca intre mese fructe si alune. Textura mai dura a merelor, morcovilor si alunelor poate ajuta la indepartarea resturilor de mancare ramase intre dinti.

5. Bea 2 litri de apa pe zi

Apa ajuta la mentinerea bacteriilor sub control si la functionarea normala a corpului tau. Renunta la sucurile acidulate si inlocuieste-le cu apa.

6. Alege pasta de dinti potrivita

In functie de tipul de dantura si problemele acesteia, vei alege pasta de dinti potrivita tie. Poti alege o pasta putin abraziva pentru dintii sensibili, o pasta care contine calciu pentru intarirea smaltului sau o pasta cu fluor, la recomandarea medicului, pentru intarirea sanatatii cavitatii bucale.

7. Renunta la guma de mestecat care contine zahar

Sau macar inlocuieste-o cu o guma care nu contine xylitol. Guma de mestecat creste productia de saliva si ajuta la eliminarea unor bacterii, dar trebuie sa renunti la cea care contine zahar pentru a nu aduce si mai multe bacterii.

8. Renunta la fumat

Fumatul nu numai ca usuca gura si tesuturile corpului si ingalbeneste dintii, dar nicotina aduce doar lucruri deloc benefice organismului.

9. Curata limba

O periuta cu suprafata pentru curatarea limbii este absolut necesara pentru o igiena orala completa. Cele mai multe bacterii se afla aici si le poti elimina cu usurinta.

10. Mergi regulat la dentist

Mai ales daca ai o respiratie urat mirositoare, care nu tinde sa dispara, cere permanent sfatul specialistului pentru a afla cu exactitate cauza acestei afectiuni.

Citeste si despre