In sezonul rece, cand nasul infundat, tusea si racelile par sa nu mai plece, multi redescopera remediile naturiste uitate in camara. Unul dintre cele mai eficiente este hreanul, cunoscut din batrani pentru puterea sa de a „desfunda” instant caile respiratorii. Folosit corect, hreanul la borcan poate deveni un aliat puternic nu doar impotriva nasului infundat, ci si pentru intarirea imunitatii si combaterea inflamatiilor.
De ce este hreanul bun pentru nas infundat?
Hreanul contine compusi volatili cu actiune puternic decongestionanta – in special izotiocianatii, care stimuleaza circulatia sangelui, elimina mucusul si deschid sinusurile. Practic, o lingurita de hrean ras e suficienta sa "desfunde" nasul in doar cateva secunde – un efect similar cu al vaporilor mentolati, dar natural si mai intens.
Cum se prepara hreanul la borcan – reteta simpla
Ingrediente:
-
2-3 radacini mari de hrean
-
150 ml otet de mere (sau de vin alb)
-
1 lingura rasa de sare
-
1 lingurita de zahar (optional)
-
Apa fiarta si racita (pentru completare)
-
(Optional: 1-2 linguri de miere – pentru gust mai bland)
Mod de preparare:
-
Curata radacinile de hrean si da-le prin razatoarea mica sau prin robotul de bucatarie.
-
Pune hreanul intr-un borcan curat si adauga sarea, zaharul si otetul.
-
Amesteca bine, apoi toarna apa cat sa acopere complet compozitia.
-
Inchide borcanul ermetic si pastreaza-l la frigider. Se poate consuma dupa 24-48 de ore.
Atentie: Hreanul este foarte iute – deschide fereastra sau foloseste ochelari de protectie daca il razi manual.
Cum se consuma pentru nas infundat
-
Ia 1 lingurita de hrean (sau mai putin, daca e prea puternic), de 2-3 ori pe zi, cu miere sau in combinatie cu o felie de paine.
-
Efectul e rapid: stimuleaza lacrimarea, curge nasul si sinusurile se elibereaza.
-
Poate fi consumat si preventiv, in sezonul rece, pentru a mentine caile respiratorii libere.
Beneficii mai putin stiute ale hreanului
-
Antibiotic natural – combate infectiile bacteriene usoare.
-
Stimuleaza imunitatea – bogat in vitamina C si antioxidanti.
-
Ajuta digestia – activeaza sucurile gastrice, recomandat in cantitati mici.
-
Diuretic natural – ajuta la eliminarea apei din organism.
-
Detoxifiant hepatic – sprijina functia ficatului.
-
Stimulent circulator – imbunatateste circulatia periferica.
-
Ajuta la drenajul sinusurilor – util si in caz de sinuzita cronica.
Intrebuintari mai putin cunoscute ale hreanului
-
Hrean cu miere si lamaie – sirop natural pentru raceala.
-
Pentru dureri de dinti – tinut putin pe gingie (intr-o cantitate foarte mica).
-
Adaugat in mancare – in sosuri, salate, langa friptura sau pe sandvisuri.
Precautii
-
Nu este recomandat copiilor sub 5 ani (din cauza iutelii).
-
Evita consumul in exces – poate irita stomacul.
-
Persoanele cu ulcer, gastrita severa sau probleme renale ar trebui sa consulte un medic inainte.
-
Testeaza mai intai o cantitate mica – unele persoane pot avea reactii puternice.
Hreanul la borcan este un remediu ieftin, natural si eficient impotriva nasului infundat, perfect pentru sezonul rece. In plus, are multiple beneficii pentru sanatate, de la intarirea imunitatii pana la detoxifiere si stimularea digestiei. Cu o preparare simpla si depozitare corecta, poate deveni un „must-have” in camara oricarei familii.
Sfat practic: Fa un borcan mic, pastreaza-l la frigider si consuma cate putin in perioadele in care te simti congestionat sau cand simti ca te „ia raceala”.
Foto: freepik.com