Macesele

| | Actualizat: 2005-08-24 14:02:08

 

Marile calitati ale maceselor se datoreaza continutului sau extrem de bogat in vitaminele B1, B2, C (procentul este mai mare decat la oricare alt fruct sau leguma si de 10 ori mai sporit decat la lamaie), K si P, in minerale, acizi, tanin, pectina, flavonoizi, carotinoide si poli-fenol.

Pentru tratarea persoanelor care sufereau de pietre sau nisip la rinichi, in Tara Fagarasului se procedeaza astfel: se sfarama o mana de macese ("ca sa se sfarame piatra") acre, se pun intr-un litru si jumatate de apa clocotita. Se lasa cinci minute pe foc, dupa care se scot din vas. Cand zeama devine calda, se adauga o lingura mare cu fructe de ienupar zdrobite, se inveleste toata oala cu un prosop, se lasa patru ore, dupa care se strecoara. Zeama se bea dimineata, inainte de masa.

Credinta populara spune ca tratamentul se incepe a doua zi dupa luna plina si trebuie tinut pana la Crai Nou.

Citeste si despre