8 intrebari pe care sa i le pui copilului pentru a-l cunoaste mai bine

| | Actualizat: 2022-12-01 19:54:16

In primii lor ani de viata, copiii sunt expresivi si deschisi. Apoi cresc, iar cand ajung la adolescenta sunt mult mai retrasi si ne este mai greu sa ajungem la ei. De aceea, este important sa iti cunosti mai bine copiii mici pentru a dezvolta o legatura puternica si o buna comunicare in viitor. Acest lucru ii va impiedica sa devina straini, chiar daca locuiesc in aceeasi casa.

Pentru a initia conversatii cu cei mici putem folosi cateva intrebari care sa ne incurajeze legatura cu ei. In acest fel, vom ajunge sa ii cunoastem mai bine si nu le va fi rusine sa ne vorbeasca despre problemele lor. Este foarte important ca toti copiii sa se simta ascultati si ingrijiti acasa. Va propunem o lista de intrebari pe care le puteti folosi pentru a va cunoaste mai bine copiii.

1. Ce iti place si ce iti displace cel mai mult la tine?

O modalitate de a afla ce cred copiii tai despre ei insisi este sa-i intrebi ce le place si ce nu le place la ei insisi. Aceasta intrebare ii poate ajuta, de asemenea, sa se gandeasca la punctele lor slabe si la punctele forte. Ne poate ajuta, de asemenea, sa ne facem o idee despre cum se simt si despre stima lor de sine.

2. Ce trei dorinte ti-ai pune daca ai putea?

Cu aceasta intrebare iti poti cunoaste mai bine copiii, deoarece dorintele lor reflecta aspiratiile lor si te ajuta sa le descoperi personalitatea, valorile si prioritatile in viata. De asemenea, ii poti intreba despre dorintele lor pentru viata viitoare. In acest fel, poti afla cum va arata copilul tau ca adult.

3. Care sunt obiectivele tale pentru acest nou an universitar si cum ai de gand sa le atingi?

Aceasta intrebare ii va face sa se gandeasca la ceea ce vor sa realizeze in acest nou an scolar si la instrumentele si resursele de care vor dispune pentru a face acest lucru. In acest fel, ii poti motiva si ajuta sa isi atinga aceste obiective.

4. Ce iti place sa faci pentru a te distra?

Aceasta intrebare te poate ajuta sa afli ce lucruri ii place sa faca pentru a se distra. In acest fel, va puteti distra impreuna. Aceasta este o modalitate buna de a va hrani relatia si de a va imbunatati legatura.

5. Care este cea mai mare ingrijorare a ta?

Descoperirea a ceea ce il ingrijoreaza cel mai mult pe copilul tau cel mic te ajuta, de asemenea, sa il cunosti mai bine. De asemenea, daca temerile si grijile sunt impartasite, ele nu mai cantaresc atat de mult.

6. Ce iti place cel mai mult si ce iti place cel mai putin la scoala?

Intreband despre scoala, putem afla cu adevarat cum se descurca acolo si daca au probleme sau dificultati. De asemenea, putem sa-i intrebam daca au prieteni si care este relatia lor cu colegii de clasa si cu profesorii.

7. De ce iti este rusine?

Exista copii care sunt foarte timizi si se simt jenati de orice, in timp ce altii au doar cateva momente de introversie. Cu aceasta intrebare, vom putea afla exact care sunt situatiile care il fac pe copil cel mai jenat si il vom ajuta sa le depaseasca.

8. De ce esti mandru?

Cu aceasta intrebare, copiii trebuie sa se gandeasca la punctele lor forte, deoarece datorita acestora au realizat lucrurile de care sunt mandri. Aceasta este o modalitate de a-i ajuta sa isi creasca stima de sine si de a se cunoaste mai bine.

Despre importanta de a iti cunoaste mai bine copiii mici

Dupa cum ai vazut, nu este important doar sa iti cunosti mai bine copiii, ci si sa incurajezi comunicarea in familie, asa ca aceste intrebari te pot ajuta. Pentru a realiza acest lucru, este important sa ai rabdare, sa ii asculti, sa ii intelegi, sa te interesezi de ceea ce fac si sa ii incurajezi sa isi exprime emotiile de la o varsta frageda. Nu uita ca un dialog bun cu copiii tai va pune bazele unei comunicari sigure cu ei in viitor, cand vor fi adolescenti.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre