Daca folosesti aceste cuvinte magice, vei avea copii ascultatori

| | Actualizat: 2019-10-10 14:22:43

"Inainte de a cere, trebuie sa dai," spune o zicala cunoscuta, referindu-se la a cere, pur si simplu, lucrurile intr-un mod placut, pentru ca cealalta persoana sa fie dispusa sa colaboreze. Tuturor ne place sa ni se adreseze cineva cu drag, iar copiii nu fac exceptie.

Intrebarea este: de ce uiti cat de important este sa ii ceri micitului tau lucruri intr-un mod placut? Mai mult, de ce nu incerci sa creezi cu el un tip de comunicare legat de felul lui de a fi si de cum intelege lucrurile?

Iata cateva exemple de cuvinte magice, cu ajutorul carora i-ai putea cere copilului tau diverse lucruri si ai putea obtine si rezultate bune:

- "Daca nu manci tot, nu vei primi desert," va fi mai putin eficient decat: "Daca faci ca aceasta bucatica de carne sa dispara, va aparea pe masa ceva ce iti place."

- Ce-ar fi daca ai inlocui abruptul "Fa-ti curat in camera!" cu ceva mai ingenios si mai amabil, cum ar fi "Daca ne-am juca si ai fi vrajitor ti-ai aranja toate lucrurile in cateva secunde?"

- Strigi la copilul tau "Nu ma deranja!" Este prea agresiv. De ce sa nu-i spui mai bine ceva de genul: "Acum sunt ocupat, dar daca ma astepti cateva minute pana termin, pot sa ma joc cu tine"?

- Daca tocmai ai descoperit ca tricoul lui preferat este la haine murdare, nu spune: "Pune altul, cel pe care il vrei tu nu este pregatit!" Mai bine: "Ce crezi daca porti asta? Nu ti-am spus ca iti sta excelent cu aceasta culoare?"

- Fara indoiala, este mult mai placut si chiar mai interesant sa-l intrebi pe micutul tau: "Ai auzit despre printul care ...?," In loc de: "La culcare, este timpul sa dormi!"

- "Daca nu te supui, te voi pedepsi!," Aceasta amenintare poate fi inlocuita foarte usor cu ceva care implica o mai mare dorinta de a intelege revolta copilului tau, cum ar fi: "De ce faci asta, daca stii ca nu este corect?"

- Este posibil sa eviti un "Taci!", care este prea violent si sa recurgi la un mesaj mai cordial, cum ar fi: "Ce crezi daca lasam asta deocamdata si mai bine imi spui..." Daca acest lucru nu reuseste sa il linisteasca, incearca sa ii explici situatia cu calm.

- Sigur iti suna foarte cunoscut: "De cate ori trebuie sa it repet?!" Multi parinti spun aceasta fraza, dar in realitate fac o greseala pentru ca nu stabilesc limite. Ce ar trebui sa faci? Explica-i doar o singura. In cazul in care nu obtii rezultatul scontat, copilul trebuie sa isi asume consecintele.

Este normal ca toate aceste lucruri sa fie usor de spus, dar mai greu de pus in practica. Dar daca reusesti sa schimbi tonul vocii si te straduiesti sa gasesti un mod mai placut de a spune lucrurile, sa te pui in locul copilului tau si sa faci acest lucru in mod constant, cu siguranta vei observa schimbari in comportamentul lui.

Citeste si despre