Bune maniere de baza pe care copiii le uita adesea

| | Actualizat: 2012-07-25 11:21:27

Bunele maniere sunt printre primele lectii de comportament pe care trebuie sa le "predai" copilului tau. Ca orice parinte care doreste sa aiba un copil bine educat, care se poarta mereu frumos si civilizat, ai incercat sa il inveti cum sa se comporte.

1. Bune maniere pe care copiii le uita

Ai incercat sa il inveti cum sa se comporte la masa, in public, in vizita si care sunt principalele etichete de comportament de care trebuie sa tina cont cand vorbeste, cand mananca sau in societate. In ciuda eforturilor tale, cel mic pare sa uite de la mana pana la gura tot ceea ce ii spui si sa nu tina cont de ceea ce incerci sa il inveti. Iata care sunt principalele bune maniere pe care copiii le uita adesea si cum sa procedezi in aceasta situatie neplacuta!

2. Bunele maniere in vizita

Codul bunelor maniere spune ca atunci cand mergi in vizita este politicos sa suni la usa, dar nu continuu, si sa saluti primul atunci cand se deschide usa. In plus, nu poti intra neinvitat in casa. Copiii trec peste aceste reguli si adora sa ciocane neincetat la usa si sa dea buzna in casa, fara sa salute sau sa primeasca invitatia de a pofti inauntru. Aminteste-i constant care este regula de comportament in astfel de situatii. Fa acest lucru mai ales inainte de momentul in care ajungi cu el la usa, atunci cand mergeti intr-o vizita. Daca vezi ca pare nerabdator sa intre repede in casa, apasa-l usor pe un umar (ca un semnal ca este cazul sa stea in loc) si spune-i sa aiba rabdare si sa aplice regulile de comportament pe care i le-ai explicat mai devreme.

3. Comportamentul copilului in vizita

Nu doar momentul in care bateti la usa si sunteti intampinati este relevant pentru invatarea principalelor bune maniere la copii in vizita. Este indicat sa il inveti cum sa se poarte si in interiorul unei case straine, dar mai ales sa stie exact ce are voie sa faca si ce nu. Copilul trebuie sa invete ca nu are voie sa umble prin dulapuri sau lucruri fara permisiunea gazdei, sa sara in pat, sa tipe sau sa alerge dintr-un capat intr-altul al casei. Faptul ca micutul trebuie sa aiba un comportament diferit in casa altei persoane decat in propria lui locuinta este o lectie de buna purtare pe care o invata cel mai bine din experienta. Insa pentru a nu te face sa te simti prea jenata din cauza boacanelor care s-ar putea ivi in vizita, in primele dati, mergi cu el la niste persoane foarte apropiate, care nu s-ar supara prea tare in cazul in care copilul ar mai incalca cateva bune maniere elementare. Ai grija sa il corectezi de fiecare data cand greseste si sa ii explici de ce nu este bine ceea ce face.

4. Comunicarea cu adultii

Copilul trebuie sa invete ca nu poate vorbi cu un adult la fel cum o face cu un copil de aceeasi varsta cu el sau cu fratiorul lui. Este important sa fie invatat de mic care sunt formulele de adresare pentru "oameni mari" si cum este indicat sa ii abordeze, atunci cand se intalneste cu ei - domnule, doamna, buna ziua, imi pare bine sa va cunosc, la revedere. Il poti ajuta pe copil sa retina mai bine aceste bune maniere daca il implici adesea in jocuri de rol. Acestea presupun imitarea unor situatii in care copilul se intalneste cu oameni mari si trebuie sa intretina un dialog cu ei. Ai ocazia, in acest fel, sa il inveti si cine saluta primul, dar si limbajul nonverbal care sta in spatele unui astfel de de dialog (gesturi, datul mainii, postura, zambetul etc.).

5. Manierele la masa

Putini copii au rabdarea necesara de a sta linistiti la masa. Cand sunt mici, se foiesc, vor sa mearga repede la joaca, se agita si nu reusesc sa stea locului. Este firesc sa se intample asa, insa este recomandat sa fie educati sa stea linistiti la masa alaturi de toti ceilalti membri ai familiei. Codul bunelor maniere spune ca nimeni nu se ridica de la masa inainte ca toata lumea sa termine de mancat, ca nu se vorbeste in timpul mesei si ca se cere permisiunea de a pleca de la masa in cazul in care este o urgenta. Este important ca ceilalti membri ai familiei sa dea un exemplu pozitiv in acest sens. Ai rabdare cu cel mic si ajuta-l sa isi prelungeasca timpul de stat la masa cu cateva minute in plus in fiecare zi, complimentandu-l si recompensandu-l pentru eforturile lui. Si comportamentul copilului in timpul mesei trebuie modelat si exista cateva bune maniere in acest sens - nu se vorbeste cu gura plina, nu se arunca cu mancare, coatele nu se tin pe masa, nu se plescaie mancarea si nu se sorb lichidele, nu se mananca din farfuria altuia, nu se sterge la gura cu hainele etc. Nu este usor sa il inveti dintr-o data pe copil toate aceste coduri comportamentale, insa cu fiecare masa pe care o luati in familie si inarmata cu multa rabdare, ai ocazia sa mai pui cate o "caramida" la educatia lui in ceea ce priveste invatarea bunelor maniere.

6. Te rog si Multumesc

"Te rog" si "multumesc" sunt doua dintre cele mai importante formule de politete pe care un copil trebuie sa le stie si sa le foloseasca in situatii uzuale. Este important sa ii insufli obiceiul de a multumi cand primeste ceva sau cand i se face un compliment inca de cand este mic. Explica-i mai intai in ce conditii se foloseste si, de fiecare data cand uita, atrage-i atentia si aminteste-i de aceasta eticheta de comportament in societate. Acelasi lucru este valabil si cu formula de politete "te rog".

Citeste si despre