Cum sa cresti un copil tolerant

| | Actualizat: 2021-12-03 09:00:01

Din pacate, traim intr-o societate in care rasismul si discriminarea sunt prezente la fiecare pas. Insa, acest lucru ar putea sa dispara in viitor daca ne educam copiii in acest sens inca de mici.

Copiii pot interioriza prejudecati fata de alte persoane prin ceea ce vad si aud de la cei din jurul lor, dar in special de la parinti. Prin urmare, in calitate de parinti, trebuie sa le dam un exemplu bun si sa tratam toti oamenii cu acelasi respect.

Pentru a pune capat discriminarii si rasismului, dar si pentru a avea copii sanatosi din punct de vedere emotional, este esential ca acestia sa creasca cu valori bune, cum ar fi toleranta, incluziunea si egalitatea. Toate acestea sunt esentiale intr-o societate sanatoasa.

Educarea copiilor pentru a evita rasismul si discriminarea

Acesta este un lucru care nu poate fi invatat peste noapte, iar copiii, dar si adultii, trebuie sa lucreze zilnic la acest capitol. Cu alte cuvinte, trebuie sa-i tratam pe ceilalti cu respect, indiferent de circumstante.

1. Fii un bun exemplu

Primul pas pentru a creste copii care sa nu-I discrimineze pe cei din jur si sa nu fie rasisti este prin puterea exemplului. Copiii observa comportamentul parintilor pe care il pun in practica, chiar daca acestia le spun ca nu este bine sa faca lucrul respectiv. Parintii sunt cea mai mare influenta pentru copiii din viata lor. In acest sens, atitudinea fata de ceilalti este esentiala. 

Prin urmare, este important ca printii sa manifeste intotdeauna respect fata de ceilalti oameni, indiferent de originea lor, de limba vorbita, de culoarea pielii, de cultura sau de modul lor de gandire. Respectul pentru toti reprezinta cea mai buna solutie la aceasta problema.

2. Sa ai prieteni de culturi diferite

In momentul in care parintii au prieteni de culturi diferite, copiii vor considera ca este normal sa accepte oameni care sunt diferiti de ei. In acest fel copiii vor percep mai multe moduri prin care pot vedea lumea si vor avea experiente multiculturale, invatand sa fie toleranti fata de celilalti si sa-I trateze ca pe un egal.

3. Calatoriile in familie

Calatoriile in familie sunt cel mai bun mod de a cunoaste lumea si de a vedea felul in care traiesc alti oameni. Copiii cred ca toata lumea face si gandeste ca ei, dar nimic nu ar putea fi mai departe de adevar.

Trebuie sa le permitem sa cunoasca si sa inteleaga alte culturi pentru a minimiza prejudecatile care inca exista in societatea noastra. In acest fel, ei vor intelege ca suntem cu totii fiinte umane, cu sentimente, temeri si experiente similare.

4. Insufla-le copiilor valori bune

Dupa cum am mai mentionat deja, educatia si exemplul de acasa sunt fundamentale pentru a-I invata pe copii despre egalitatea de sanse si acceptarea tuturor, indiferent de nationalitate, etnie sau religie. Aceste aspecte sunt esentiale pentru a trai intr-o societate coerenta, care se respecta reciproc si care traieste impreuna in pace si armonie.

Pentru a realiza acest lucru, copiii trebuie sa fie invatati ca viata este ca o scara: exista cei care sunt deasupra noastra si cei care sunt sub noi. Nimeni nu este mai bun sau mai rau decat altcineva, doar ca fiecare traieste intr-un context diferit in prezent. 

In tot acest ptoces este important sa nu uiti ca micutii percep totul in jur, chiar daca noi nu ne dam seama si incercam sa le ascundem anumite lucruri. Prin urmare sinceritatea parintilor si bunul exemplu sunt esentiale in cresterea unor copii care sa fie corecti si sa nu ii jigneasca pe cei din jur indiferent de motiv.

Foto: pexels.com

Citeste si despre