Mierea de ciulin este una dintre cele mai valoroase tipuri de miere naturala, apreciata pentru proprietatile sale terapeutice si gustul intens. Desi mai putin cunoscuta decat mierea de tei sau cea de salcam, mierea de ciulin se remarca printr-un continut bogat in nutrienti si prin efectele benefice asupra sanatatii.
Ce este mierea de ciulin
Mierea de ciulin este obtinuta din nectarul florilor de ciulin (Silybum marianum), o planta cunoscuta pentru efectele sale detoxifiante si pentru rolul protector asupra ficatului. Este o miere rara, de culoare galben-aurie spre bruna, cu o textura densa si un gust usor amarui, dar placut.
Beneficiile mierii de ciulin
1. Sustine sanatatea ficatului
Mierea de ciulin are efect hepatoprotector datorita substantelor active provenite din planta, in special silimarina. Aceasta contribuie la regenerarea celulelor hepatice si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
2. Intareste sistemul imunitar
Datorita continutului ridicat de antioxidanti si vitamine (in special vitamina C si B), mierea de ciulin sprijina sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si virusurilor.
3. Efect antiinflamator si antibacterian
La fel ca alte tipuri de miere naturala, mierea de ciulin are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, fiind utila in tratarea racelilor, durerilor de gat si iritatiilor.
4. Ajuta digestia si detoxifierea
Aceasta miere stimuleaza secretia biliara si imbunatateste digestia grasimilor, contribuind la functionarea normala a sistemului digestiv. Este recomandata in curele de detoxifiere si pentru mentinerea unui tranzit intestinal echilibrat.
5. Benefica pentru piele
Aplicata extern, mierea de ciulin ajuta la hidratarea pielii, vindecarea ranilor minore si calmarea iritatiilor.
Cand poate fi administrata copiilor
Mierea, indiferent de tip, nu trebuie administrata copiilor sub varsta de 1 an, din cauza riscului de botulism infantil. Dupa varsta de un an, poate fi introdusa treptat in alimentatia copilului, in cantitati mici, cu acordul medicului pediatru.
Pentru copiii mai mari de 2 ani, mierea de ciulin poate fi oferita in diverse moduri:
-
O lingurita dimineata pe stomacul gol pentru imunitate;
-
Adaugata in iaurt sau cereale;
-
Amestecata cu lamaie in caz de raceala;
-
Folosita ca indulcitor natural in locul zaharului.
Atentie
Evita incalzirea mierii la temperaturi mari, deoarece isi pierde o parte din proprietatile benefice. De asemenea, alege mereu miere naturala, de la producatori verificati.
Mierea de ciulin este un adevarat elixir natural pentru sanatate, atat pentru adulti, cat si pentru copii (dupa varsta de 1 an). Cu efecte benefice asupra ficatului, sistemului imunitar si digestiei, acest tip de miere merita inclus in alimentatia familiei.
Sursa foto: freepik