Cand introducem zaharul in alimentatia copilului si cat de periculos este consumul in exces

| | Actualizat: 2025-08-29 19:11:39

Alimentatia sanatoasa in primii ani de viata are un impact major asupra dezvoltarii copilului. Printre cele mai frecvente intrebari pe care le au parintii se afla: cand putem introduce zaharul in alimentatia copilului si cat de periculos este consumul in exces? Raspunsul medicilor pediatri si al nutritionistilor este clar – cu cat mai tarziu, cu atat mai bine.

Cand este recomandat sa introducem zaharul in alimentatia copilului?

  • In primii 2 ani de viata, zaharul adaugat trebuie evitat complet. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca bebelusii si copiii mici sa consume doar zaharuri naturale, prezente in fructe, legume si lactate.

  • Dupa varsta de 2 ani, se pot introduce ocazional dulciuri sau alimente cu adaos mic de zahar, dar cu moderatie.

  • Ideal, zaharul rafinat ar trebui amanat cat mai mult, chiar si pana la varsta scolara, cand copilul poate intelege notiunea de echilibru alimentar.

Cat de periculos este zaharul in exces pentru copii?

Consumul ridicat de zahar are numeroase efecte negative asupra sanatatii copilului:

  • Probleme dentare – cariile apar mai usor la copiii care consuma multe dulciuri si bauturi indulcite.

  • Cresterea in greutate si obezitate – zaharul in exces se transforma in grasime si favorizeaza kilogramele in plus.

  • Tulburari de atentie si agitatie – aportul mare de zahar poate influenta comportamentul, ducand la hiperactivitate sau dificultati de concentrare.

  • Risc de boli metabolice – consumul frecvent de zahar poate favoriza rezistenta la insulina si, pe termen lung, diabetul de tip 2.

  • Imunitate scazuta – zaharul in exces slabeste sistemul imunitar, facand organismul mai vulnerabil la infectii.

Cum putem oferi alternative sanatoase?

  • Fructele proaspete – sursa naturala de dulce, pline de vitamine si fibre.

  • Fructele uscate – curmale, stafide sau smochine (in cantitati mici).

  • Deserturi de casa – preparate cu miere (dupa 1 an), sirop de artar sau banane coapte.

  • Iaurt simplu cu fructe – o varianta sanatoasa in locul iaurturilor cu adaos mare de zahar.

Zaharul nu este un aliment esential in dieta copilului. Dimpotriva, consumul excesiv ii poate afecta sanatatea pe termen lung. Parintii pot educa gusturile celor mici prin alternative naturale si prin obiceiuri alimentare echilibrate. Introducerea zaharului ar trebui amanata cat mai mult, iar consumul sau limitat la cantitati mici si ocazii speciale.

Sursa foto: freepik.com

Citeste si despre