Teama de intoarcerea la scoala

| | Actualizat: 2016-08-11 13:10:48

Teama de intoarcerea la scoala spune "prezent" in mintea copiilor pe la inceputul lunii septembrie. Trenul din Franta care a adus vacanta copiilor se pregateste sa plece si sa ia cu el bagajul amintirilor de vara. Cum ii ajuti sa depaseasca anxietatea revenirii pe bancile scolii?



Cand se apropie momentul revenirii pe bancile scolii, copiii resimt o stare de tristete. Au in minte un traseu lung de parcurs, presarat iarasi cu note, examene, ascultari si un orar incarcat de materii grele. Altii sunt emotionati si manifesta o stare de anxietate pentru ca trec intr-o noua forma de invatamant si cunosc colegi noi. oricum ar fi, teama sau anxietatea revenirii la scoala apare la mai toti copiii.

Ajuta-l sa se acomodeze cu programul de scoala inca din timp!

Revenirea la scoala atrage dupa sine schimbarea programului copilului - treziri matinale, ore pentru teme si invatat si alte modificari in rutina. Ajusteaza programul lui cu mult inaintea inceperea scolii, pentru a nu resimti acut schimbarile.

Incurajeaza-l sa iti impartaseasca temerile!

Asigura-l ca iti poate spune orice si ca il poti ajuta sa treaca peste frica de colegi sau profesori noi, de note si de anumite materii daca ti le impartaseste. Spune-i ca este normal sa aiba temeri si vorbeste cu el in privat despre asta.

Daca prichindelul tau are o viziune pesimista despre scoala si ce se intampla acolo, ajuta-l sa descopere si partea frumoasa a acestei institutii. Povesteste-i despre intamplarile tale haioase din scoala, ajuta-l sa descopere activitati interesante care se pot face acolo si invata-l cum sa se si distreze, nu numai sa invete in perioada scolara.

Vizitati scoala inca din august!

Reobisnuieste-l pe copil cu atmosfera scolara facand cateva vizite prin curtea scolii si prin institutie inainte de sunarea primului clopotel. Copilul se va acomoda mai usor cu ideea ca reincepe scoala.

Invata-l cateva tactici de depasire a momentelor de anxietate!

Atunci cand copilul are un moment de panica sau se simte depasit de situatie este bine sa fie pregatit. Invata-l cateva tehnici de respiratie pe care sa le execute cand simte ca este coplesit. Si compania unei jucarii preferate sau a unei poze familiare poate fi de ajutor atunci cand se simte anxios. Acestea pot avea efect calmant asupra lui.

Citeste si despre