Tipuri de plans la bebelusi

| | Actualizat: 2012-07-25 11:55:50

Plansul bebelusului este un comportament firesc pentru aceasta varsta si reprezinta cel mai important mijloc de comunicare cu cei din jur! Cand este bebelus, copilul plange din cateva motive frecvente: il doare ceva, ii este rau, ii e foame, s-a plictisit, este obosit sau este adormit.

1. Tipuri de plans la bebelusi, cum le recunosti?

Cand este bebelus, copilul plange din cateva motive frecvente: il doare ceva, ii este rau, ii e foame, s-a plictisit, este obosit. Nu iti poate transmite verbal nevoile lui, de aceea apeleaza la plans pentru a se face "auzit". Felul in care plange, sonoritatea lui si alte comportamente sau reactii asociate fac diferenta intre mai multe tipuri de plans si te ajuta sa ai grija corespunzator de el! Pana la momentul in care copilul incepe sa vorbeasca si sa transmita verbal emotiile si starile prin care trece si nevoile pe care le are, comportamentul lui ramane cel mai important mijloc de comunicare intre voi. Chiar daca pare ca plansul bebelusului este mereu acelasi si ca nu exista diferente intre o repriza de lacrimi si alta, la o analiza atenta a reactiilor lui si a modului in care izbucneste plansul, vei vedea ca exista diferente.

2. Plansul de durere

Atunci cand pe bebe il doare ceva sau se simte rau, va izbucni intr-un plans ascutit, prelung si foarte strident. Sunetele pe care le scoate vor fi mai degraba asemanatoare unor tipete, debutand spontan. Plansetele de durere sunt insotite si de un comportament specific: micutul se incordeaza si incepe sa devina agitat, miscandu-si continuu manutele si piciorusele. Este recomandat sa analizezi atent bebelusul si sa incerci sa depistezi sursa durerii. Nu este suficient sa il iei in brate si sa incerci sa il calmezi prin metodele clasice. Oricum, daca bebelusul are dureri mari, nu va inceta din plans, orice truc ai incerca.

3. Plansul de foame

Un alt tip frecvent de plans la bebelusi si usor de recunoscut este cel care izbucneste din cauza senzatiei de foame. Debuteaza lent si creste in intensitate pe masura ce nevoia nu ii este satisfacuta. Este un planset destul de ascutit. Printre semnalele specifice care dau de gol plansul de foame se numara faptul ca micutul tau poate inghiti aer in timp ce plange, ii tremura buzitele, isi baga pumnul in gurita si incearca sa il suga sau iti cauta sanul atunci cand il iei in brate. Este semnul cel mai evident ca bebe are nevoie de papa... imediat! Sigur ca trebuie sa tii cont si de alte aspecte, independente de plansul propriu-zis, atunci cand pui "diagnosticul" de foame. De exemplu, perioada de timp care a trecut de la ultima masa a micutului. Daca trece doar jumatate de ora de cand a terminat de mancat, este putin probabil sa planga pentru ca ii este foame. Cauta si alte semnale si vezi daca prezinta semne ale unui alt tip de plans.

4. Plansul de oboseala

Ai crede ca daca bebelusului i se face somn, va adormi instantaneu, chiar si singurel, fara ajutor. Exista insa situatii in care atunci cand este obosit si apare starea de somnolenta, bebe nu poate adormi imediat, devine iritat si incepe sa planga. Este un tip de plans care debuteaza lent si este intermitent. Plansul este insotit si de un comportament specific. Cel mai clar semn ca bebe plange pentru ca ii este somn este frecatul ochilor, insa si miscarile capului si membrelor. Ochii au tendinta sa se inchisa singuri sau sa fie mijiti, chiar daca restul corpului este in continua agitatie. Este important sa calmezi bebelusul prin diverse tehnici de relaxare, deoarece are nevoie sa se destinda putin si sa intre in transa de somn. Oboseala sau stresul nu il vor lasa sa adoarma. Asadar, creeaza un ambient propice de somn in camera, pune-i muzica de relaxare sau canta-i, leagana-l, da-i suzeta si incearca si alte metode pentru a-l ajuta pe mos Ene sa viziteze genele micutului tau si sa il ajute sa traga un pui de somn bine-meritat.

5. Plansul de suparare

Sa nu crezi ca bebelusul tau este mereu calm si ca nu stie ce este furia sau mania. O cunoaste foarte bine, ba chiar o si exprima prin plansete puternice, ca niste tipete, care debuteaza brusc si se mentin constant, pe termen lung. Este un tip de plans iritant pentru parinti. Atunci cand bebe plange de nervi, s-ar putea sa constati si aparitia unor tremuraturi ale corpului. Mania si reactia lui pot proveni din faptul ca este iritat, ca nu ii convine ceva ori ca ii este frica de ceva. Mergi la el, ia-l in brate si mangaie-l, incearca sa il calmezi, batandu-l bland pe spate si vorbeste-i lin si dulce sau canta-i ceva. Este posibil ca vocea ta sa fie reconfortanta pentru el, sa ii redea sentimentul de siguranta si sa ii distraga atentia de la sursa care i-a declansat furia si supararea.

6. Plansul de atentionare

Plansul de plictiseala sau de atentionare apare atunci cand bebe vrea cu tot dinadinsul sa iti capteze atentia si sa fie bagat in seama. Plansul debuteaza brusc si se intensifica pe parcurs, devenind constant si prelung. Atunci cand plange de plictiseala, plansul lui seamana mai degraba cu un murmur sau suspin. Parintii isi dau repede seama atunci cand bebe se rasfata sau cere atentie si cand nu are cauze reale pentru a o face. Acelasi tip de planset apare si atunci cand bebe vrea sa te anunte ca are nevoie sa ii fie schimbat scutecelul, ca ii este frig sau cald sau ca are alt disconfort, dar nu o durere sau suferinta fizica. Ca oricarei mamici, probabil ca la inceput, in primele zile sau saptamani dupa nastere, nu iti va fi usor sa recunosti toate tipurile de plans. Nu te ingrijora, nu te stresa si nici nu-ti pierde increderea. Pe masura ce il vei cunoaste mai bine si vei petrece timp cu el, vei invata exact care sunt nevoile lui, inca de la primele lacrimi varsate pe obrajorii lui.

Citeste si despre