Invatam despre bine si rau din basme si povesti

Rating:

Articolul a fost votat de 17 persoane

bine si rau din povestiA citi povesti si mai ales basme, impreuna cu copilul tau, este o modalitate grozava de a-l invata despre bine si rau.

 

Basmele copilariei ii invata pe copii despre alegerile bune si alegerile gresite, despre personaje bune si despre personaje rele, cat si despre viata si moarte. Explica-i aceste concepte pe indelete copilului tau, asigurandu-te ca a inteles si ca stie diferenta dintre realitate si fictiune.

 

Conceptele de bine si rau in basme si povesti

 

Pentru ca lectiile morale din basme si povesti sunt usor de inteles pentru copii, ele sunt considerate exemple potrivite pentru a-l invata pe cel mic despre bine si rau.

 

Alege basme si povesti clasice, ca: "Alba ca Zapada" fratilor Grimm, "Cenusareasa" lui Perrault, "Frumoasa Adormita", "Praslea cel Voinic", "Ileana Cosanzeana", "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte", "Gasca de aur", "Harap Alb", "Cei Trei Purcelusi" si "Scufita Rosie".

 

La final, nu ii explica scolareste "morala" povestii pentru ca el isi va pierde curand interesul. Pe de alta parte, este foarte bine daca povestea se transforma la final intr-o discutie dintre tine si el. Incurajeaza-l sa puna intrebari si sa iti spuna orice nedumeriri ar avea.

 

Binele si raul sunt concepte care reprezinta reguli esentiale de comportament fara de care nu poate exista nicio societate. Intelegerea conceptelor de bine si rau are si o functie de maturizare a gandirii ce nu trebuie ignorata.

 

Personajele negative si personajele pozitive

 

Basmele "Alba ca Zapada", "Cenusareasa", "Frumoasa Adormita" sunt denumite dupa protagonisti si toate au final fericit in favoarea personajelor pozitive. Personajele negative de obicei isi primesc pedeapsa la final si se caiesc, cateodata, pentru ce au facut.

 

Daca ai impresia ca atunci cand ai terminat de citit povestea copilul tau este confuz, explica-i pe indelete de ce exista personaje negative si pozitive. Spune-i ca exista reguli de conduita pe care toata lumea ar trebui sa le respecte.

 

Daca cineva nu le respecta inseamna ca este "personajul negativ" si de cele mai multe ori va suferi consecintele faptelor sale. In lumea reala acest lucru se traduce prin amenzi, inchisoare, munca in folosul comunitatii sau programe de corectie.

 

Copiii sunt foarte usor de impresionat la varste fragede si invata intuitiv. Este benefic pentru ei sa fie expusi la conceptele de bine si rau pentru ca ei sa isi dezvolte constiinta morala.

 

Povestile ce incorporeaza conceptele de bine si rau, mai ales basmele, ii fac pe copii sa isi doreasca sa fie personajele pozitive care au parte de finalul fericit.


Articole din aceeasi categorie:
Cum refuzam copiii?
Copiii invata sa aprecieze valorile

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel