Copiii invata sa aprecieze valorile

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

manny iscusitulOrice interactiune dintre un copil si un adult contribuie la educarea celui mic in privinta valorilor. Fiecare parinte incearca sa transforme momentele importante si experientele traite impreuna in lectii de viata pentru copiii lor.

 

Cand ne referim la invataturile oferite copiilor ne gandim adesea la educatia religioasa sau la sfaturile cu privire la ajutorarea persoanelor din jur. Totusi, nu ne dam seama ca orice copil invata din fiecare experienta simpla prin care trece.

 

Parintii, cel mai bun exemplu

 

  • Copiii invata foarte mult din exemple. Parintii care arunca intotdeauna gunoaiele in cos vor fi un exemplu pozitiv pentru acestia. Ei vor fi obisnuiti inca de mici cu astfel de obiceiuri si le vor considera intotdeauna corecte.

 

  • Copiii pastreaza anumite trasaturi ale parintilor. Fiecare din noi are in sange anumite valori care se pot transmite urmasilor. In acelasi timp, suntem capabili sa invatam si sa dobandim anumite convingeri care se potrivesc personalitatii noastre si modului de a gandi.

 

Daca stii sa evidentiezi avantajele, atunci orice copil va alege sa cunoasca si sa respecte anumite reguli. Mai mult, el va fi capabil sa-si creeze propriile valori pe care sa le respecte si sa le sustina.

 

  • Copiii invata sa aprecieze valorile prin experientele pe care le traiesc in familie. Luati masa in familie cat mai des cu putinta. Veti avea astfel ocazia sa discutati despre lucrurile importante si sa va impartasiti trairile si sentimentele.

 

Cum controlam mediul in care traieste copilul?

 

Copiii considera drept model nu numai parintii ci si lumea care-i inconjoara. Prin intermediul prietenilor, familiei, cartilor, televizorului si internetului cei mici adopta diferite conduite si apreciaza distinct valorile si normele morale ale societatii.

 

Copiii pot sa distinga valorile din modul in care judeca parintii societatea in care traiesc. Mediul in care socializeaza tinerii nu poate fi mereu controlat. Poate ca am ales un loc potrivit pentru a-i invata diferite lucruri, dar nu putem sa alegem oamenii cu care vor interactiona.

 

De multe ori cei mici aud sau vad lucruri pe care parintii nu le considera potrivite pentru ei. Dar daca le oferim incredere si ii determinam sa ne impartaseasca problemele atunci le putem impartasi perspectiva noastra.

 

Manny Iscusitul, Kelly si Domnul Lopart, toti stiu sa aprecieze ce e bine si ce nu si invata unul de la celalalt tot timpul doar lucrurile bune. De fiecare data cand incerci sa-i intiparesti copilului in minte o noua "valoare", poti folosi drept exemple personajele din desenele animate pe care cel mic le prefera.


Articole din aceeasi categorie:
Invatam despre bine si rau din basme si povesti
Cum refuzam copiii?

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel