Cum refuzam copiii?

Rating:

Articolul a fost votat de 2 persoane

refuzul copiilorAtunci cand parintii sunt pusi in situatia de a refuza anumite dorinte ale copilului fie au parte de adevarate crize de isterie din partea lui, fie se confrunta cu imposibilitatea de a-l refuza, pentru ca "li se rupe sufletul". Cum sa faci atunci pentru a-i refuza anumite dorinte, fara sa il frustrezi sau sa ii ranesti sentimentele?



Sa iti refuzi copilul poate fi o adevarata provocare. Multi parinti se confrunta cu adevarate episoade de incapatanare si insistente, pana la crize de isterie din partea micutilor, iar altii pur si simplu considera ca a le refuza constant anumite dorinte, poate duce la anularea initiativei si la intarzierea dezvoltarii propriei personalitati.



Manny Iscusitul a auzit de aceasta dilema a parintilor si a insistat sa vina in ajutorul lor cu cele mai bune sfaturi!



Invata-l ce inseamna asteptarea si amanarea dorintelor!



Numai in acest fel il pregatesti pentru constrangerile sociale cu care se va confrunta la maturitate si il vei ajuta sa se adapteze la realitatea care-l inconjoara, in care va fi nevoit sa astepte sau sa amane anumite dorinte, asteptand momentul oportun.



Poate ca intr-adevar vei fi nevoita sa folosesti cuvantul "nu" de mai multe ori decat te astepti si sa-i generezi anumite frustrari (vazand la alt copil jucaria pe care si-a dorit-o atat de mult, dar pe care nu i-ai cumparat-o) , insa nu uita ca educarea rabdarii copilului nu se poate face fara un grad de frustrare. Pana la un punct, acestea sunt constructive, dar nu trebuie sa fie extrem de frecvente pentru a nu se crea o stare de tensiune accentuata.



Orice "nu" trebuie sa fie urmat de o explicatie clara si coerenta!



Trebuie sa ii explici copilului tau fiecare actiune, iar refuzul nu face exceptie, pentru ca trebuie sa il faci sa inteleaga de ce in momentul respectiv nu se poate pune in practica dorinta lui. In acest fel, nu ii vei mai adauga si alte frustrari in plus. Totodata, el va constientiza si data viitoare nu va mai fi atat de insistent si reticent.



Dusty Fierastraul te atentioneaza sa nu cazi in capcana de a spune permanent "nu", chiar daca este urmat de o explicatie clara. Copilul ar putea deveni nesigur pe el si va avea impresia ca nu te intereseaza dorintele sau nevoile lui.



Refuza fara sa spui "nu"!



Tocmai cand Manny Iscusitul se pregatea sa incheie lectia despre cum trebuie sa refuzi copilul, surubelnita Felipe vine cu cateva sugestii extrem de interesante despre cum sa eviti negatia in refuzul copiilor:



  • formularea conteaza: incearca sa te exprimi in asa fel incat sa nu adaugi negatia in cuvintele tale. Nu spune "nu pot sa-ti cumpar masina", "nu ai voie aceasta masina"; formuleaza-ti raspunsul prin explicatie "acum facem cumparaturi pentru papa si apoi vom cumpara si masinuta, zilele urmatoare";



  • distrage-i atentia de la ceea ce solicita; copiii isi muta cu usurinta centrul de interes de pe un lucru pe altul sau de pe o activitate pe alta;



  • gaseste o alternativa: daca vrea un cubulet cu care sa se joace, explica-i ca acasa aveti unul si mai dragut sau ca puteti face chiar voi unul la fel si ca va fi atat de distractiv.


Articole din aceeasi categorie:
Invatam despre bine si rau din basme si povesti
Copiii invata sa aprecieze valorile

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel