Prietenia se invata?

Rating:

Articolul a fost votat de 1 persoane

prietenie-copiiProbabil ca micutul tau ti-a spus deja ca un anume copil este prietenul sau. Dar te-ai gandit vreodata ce inseamna pentru el cuvantul "prieten", cu ce il asociaza si de unde l-a invatat? Foarte probabil ca, daca l-ai intreba de ce acel copil ii este prieten, iti va raspunde inocent "pentru ca mi-a dat azi masinuta lui sa ma joc cu ea".



Oare prietenia se invata sau vine in mod firesc?



Un pas firesc...



Manny explica ca prietenia este un pas firesc in dezvoltarea si cresterea copiilor si ca incepe sa isi faca aparitia de cand cel mic merge la gradinita, pe la 3 anisori. Atunci se prind primele radacini ale prieteniei.



De la aceasta varsta, copilul reuseste sa retina nume, figuri si chiar sa intrebe de anumiti copii cu care intra in contact. Inseamna ca intre el si copilul de care intreaba a aparut un oarecare grad de intimitate, caracteristic oricarei prietenii.



Cum se naste prietenia intre copii?



Manny s-a poticnit un pic in identificarea anumitor caracteristici ale prieteniei intre copii, dar a apelat la uneltele lui de nadejde, mai exact la Felipe (singurul cu care poate vorbi) si au stabilit de comun acord ca prietenia ia nastere si se poate invata in urmatoarele conditii:



  • Cand exista asemanari intre doi copii



Se poate aplica cu usurinta in cazul copiilor si se merge pe principiul "cine se aseamana se aduna". Cand doi copii gasesc puncte de interes comune (de exemplu un joc care le place amandurora) ei devin apropiati.



  • Cand au incredere unul in celalalt



Atunci cand un copil ii promite altuia ca ii va aduce a doua zi o anumita jucarie si se tine de cuvant, relatia dintre cei doi se consolideaza si evolueaza.



Trebuie sa iti inveti copilul sa aiba incredere in ceilalti chiar daca uneori va ramane dezamagit, spune Dusty Fierastraul, intervenind la momentul potrivit. Invata copilul despre votul de incredere pe care trebuie sa fie dispus sa il acorde.



  • Cand copilul este sigur pe el!



Atunci cand are incredere in el si dobandeste un oarecare grad de independenta, copilul isi face prieteni mai usor. Parca atrage prietenia de partea lui.



Cand stima de sine este scazuta, acesta se izoleaza si se deschide cu greu in fata altor copii neputand nici macar sa le dea sansa de a-l cunoaste.



  • Cand copilul este rabdator si deschis



Prietenia apare cand un copil are suficienta rabdare sa il cunoasca pe celalalt. Adica atunci cand este dispus sa exploreze lumea, placerile lui.



Trebuie sa fie dispus sa prezinte interes si curiozitate fata de o persoana, astfel incat sa aiba dorinta sa il asculte, sa ii urmareasca miscarile si activitatile etc.


Articole din aceeasi categorie:
Copilul tau invata sa invete
Invatam despre litere, numere si culori
Motivatia pentru a invata

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel