Invatam sa folosim tacamurile

Rating:

Articolul a fost votat de 2 persoane

Tacamurile si copiii miciCopiii invata destul de greu sa foloseasca tacamurile, iar parintii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si produse de curatat podeaua in perioda aceasta. Privitul unui copil care incearca sa invete sa foloseasca tacamurile poate fi destul de distractiv, daca nu esti tu si cel care trebuie sa curete mizeria dupa aceea.

 

Pentru a incepe sa il inveti pe micutul tau cum se folosesc tacamurile, tine cont de urmatoarele lucruri:

 

1. Varsta potrivita. De indata ce bebelusul reuseste sa stea in scaunul inalt si sa se hraneasca macar partial cu mainile (la aproximativ 7 luni) lasa-l sa experimenteze cu o lingura groasa speciala, acoperita cu cauciuc. Atunci cand va musca lingura, cauciucul ii va proteja dintii si gingiile. Nu o va folosi corect pentru inca cateva luni, dar la aceasta varsta este mai important sa se obisnuiasca cu obiectul, nu sa il stapaneasca perfect.


Furculita este potrivita pentru copiii care au trecut de varsta de un an. Inainte de un an ei ar putea sa se raneasca accidental cu ea in cerul gurii sau chiar in ochi.


2. Exercitiul e cheia succesului, dupa cum sustine si Mickey Mouse. Copilul tau poate sa exerseze folosirea tacamurilor si in afara bucatariei. El poate folosi lingura in nisip incercand sa umple borcane, cutiute etc., in baie sau oriunde poate gasi ceva de luat cu lingura. Ii poti lasa la indemana orez negatit sau cereale pe care sa le ia cu lingura si sa le verse in farfurii. Super distractiv, dar si educativ!


3. Tacamurile potrivite. Ofera-i copilului tau tacamurile potrivite cu care sa isi perfectioneze tehnica. Cumpara-i linguri si furculite speciale pentru prichindei, care fac invatatul mai simplu. Ele pot fi tinute mai usor cu mainile umede sau alunecoase (cum sunt adesea manutele de copii), sunt ceva mai mici si au capetele si marginile rotunjite, ajutand la prevenirea accidentelor. Aceste versiuni ale tacamurilor clasice il vor ajuta pe copilul tau sa faca mai usor tranzitia.


4. Mancarea potrivita. Pentru inceput ofera-i copilului tau feluri de mancare ceva mai vascoase. De exemplu, piureuri de legume pe care sa le manance cu lingura, in loc de supe si ciorbe care pot fi ceva mai dificile. Plus ca nu va mai fi frustrat din cauza ca toata mancarea ajunge pe jos in loc de in gurita lui.

 

Cu furculitele este alta poveste. Sunt mai usor de manuit de catre copii in mare parte din cauza ca le face mare placere sa le infiga in mancare. Dupa doua sau trei incercari el va manui furculita perfect. Va trebui sa ii tai in continuare tu mancarea pentru ca ii vei da cutitul peste mai mult timp, cand va fi mai marisor.


5. Rabdare si perseverenta. Pregateste-te pentru mizeria care va urma. Procesul de invatare a manuirii tacamurilor este unul care creeaza multa mizerie. Copilul tau se va tranforma in Goofy si va rasuci lingura cu susul in jos, va arunca chestii din furculita si va darama de atatea ori bolul de supa incat te vei satura de sters mancare de pe jos. Cu toate acestea, este foarte important sa iti pastrezi calmul si sa vezi partea buna a lucrurilor, copilul tau invata ceva ce ii va folosi toata viata de acum incolo.

 

Alexandra Ilie

 

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:

Cu ce ne imbracam? Copiii povestesc
Invatam despre animale
Manierele la masa pentru prescolari
Igiena pentru copii, varianta distractiva
Arta de a spune povesti copiilor
Care sunt cele mai importante culori?
Invatam despre lumea plantelor

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel