Invatam despre lumea plantelor

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

Invatam despre planteSa invatam despre lumea plantelor este la fel de important ca si cunoasterea lumii animalelor. Mickey Mouse ne invata cum sa le explicam copiilor despre cat de important este rolul plantelor in ecosistem si despre capacitatile otravitoare ale altora.

 

Minnie Mouse ne povesteste cum pe Pamant exista o gramada de specii de plante. Asa cum exista clasificari pentru animale, asa sunt si pentru plante, numai ca, deoarece ele se adapteaza atat de usor la toate tipurile de climat, oamenilor de stiinta le-a trebuit ceva timp sa gaseasca cel mai bun sistem de clasificare.

 

Fotosinteza este cel mai important lucru pe care toate plantele il au in comun si reprezinta procesul care le permite sa asimileze energia solara prin frunze si sa o transforme in hrana pentru ele. Exista si exceptii, cum ar fi plantele parazite, care se hranesc de la alte plante.

 

Daisy ne atrage atentia ca cel mai important rol pe care il au plantele in lume este producerea oxigenului pe care noi il respiram, oxigen ce rezulta din procesul lor de fotosinteza.

 

Stim ca toate plantele au celule, iar celulele au membrana celulara. La plante insa, mai exista un perete celular secundar, facut din celuloza. Iar din celuloza se obtine hartia pe care desenam noi.

 

Spune-i ca unele plante reactioneaza la sunete, vorbe de alint si muzica, crescand mai frumos. Povesteste-i celui mic cum, in mod ciudat, daca vorbesti zilnic cu o planta si o alinti, se vede dupa aceea ca ii merge mai bine.

 

Facem experimente de crestere a plantelor in casa!

 

Mickey Mouse ne sfatuieste sa nu ii privam pe cei mici de bucuriile unor experimente de crestere a plantelor in casa. Toti copiii sunt dornici sa aiba responsabilitati, chiar daca nu mereu le iese cu succes. Acasa putem incerca sa sadim diferite seminte:

 

-         fasole;

-         rosii;

-         grau;

-         porumb.

 

Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-o farfurioara sau intr-un capac de borcan, o bucata de fata inmuiata in apa si sa arunci cateva seminte peste. Lasa-l pe cel mic sa le ude cu regularitate.

 

Mai putem creste si samburi de portocale sau lamai, pusi intr-o glastra mai mare in care se afla deja o planta sau intr-o glastra numai a lor.

 

Recomandarea lui Mickey este "capul cu grau", o activitate foarte indragita de copii, care reprezinta doar o modalitate mai distractiva de a studia cresterea graului. Il poate realiza tati si cel mic sa ajute sau macar sa priveasca. Avem nevoie de:

 

-         un dres;

-         tarate, talas sau pamant;

-         grau;

-         sarma de cupru izolata;

-         ata.

 

Taiem un segment din dres, punem uniform un strat de grau pe partea interioara a acestuia, apoi completam cu tarate, talas sau pamant si legam capetele, dar nu prea strans. Acestea vor tine loc de urechi ale "capului de grau", apoi mai scoatem un bumb, rasucim si legam cu ata la baza, pentru a obtine un nas.

 

Abia acum putem sa mai strangem capetele, pentru a da o forma cat mai aproape de sfera jucariei noastre. Sarma de cupru o modelam in forma de ochelari care sa vina numai bine pe nasul si urechile prietenului nostru din ciorap. Gura si ochii nu sunt neaparat necesare, dar le putem puncta cu tempera. Stratul de grau trebuie sa fie in partea de sus.

 

Ultima etapa presupune asezarea jucariei cu grau intr-un capac de borcan. In zilele ce vor urma, ii vom "turna apa in cap", in zona superioara unde se afla stratul de grau, si vom asista la fenomenul prin care jucariei "ii creste parul", verde si frumos, din fire de grau incoltit.

 

Atentie la plantele otravitoare de apartament

 

Goofy stie ca o parte dintre plantele de apartament au parti otravitoare, cum ar fi:

 

-         Leandrul: seva din frunze si tulpina;

-         Zambila si Narcisa: bulbii;

-         Dieffenbachia si Urechea de elefant: planta in intregime.

 

Dintre legume, rubarba are frunze otravitoare, iar dintre plantele decorative, fructele de dafin pot fi fatale pentru copii.

 

 

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro

 



Articole din aceeasi categorie:

Invatam sa folosim tacamurile
Cu ce ne imbracam? Copiii povestesc
Invatam despre animale
Manierele la masa pentru prescolari
Igiena pentru copii, varianta distractiva
Arta de a spune povesti copiilor
Care sunt cele mai importante culori?

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel