Arta de a spune povesti copiilor

Rating:

Articolul a fost votat de 61 persoane

Arta de a spune povestiCopiii adora povestile, daca sunt bine spuse. Multi parinti cred ca este simplu sa spui sau sa inventezi o poveste, dar copiii sunt mai isteti de atat si stiu sa sesizeze momentele in care cineva s-a incurcat sau cand povestea nu mai are sens. Mickey si prietenii lui te vor invata insa cum sa spui povesti ca un adevarat actor de teatru!

 

Sfaturi practice care te scot din incurcatura atunci cand spui o poveste:

 

Ia-ti povestea foarte in serios. Nu conteaza cat de absurda sau repetitiva este, daca este destul de buna pentru a fi povestita, atunci este o poveste reala si trebuie tratata cu respect. Daca tu nu poti sa crezi in ea, nu o povesti. Daca o spui cu jumatate de convingere, te vei simti rusinata si acest lucru iti va influenta acuratetea povestirii si imaginatia.

 

Nu te grabi. Atunci cand spui o poveste aloca-ti timp suficient. Tine minte ca esti in centrul atentiei, toata lumea vrea sa te auda. Trebuie sa punctezi fiecare moment important si sa nu te stresezi din cauza timpului, scurtant finalul pentru a termina mai repede povestirea. Nu lungi totusi povestea la nesfarsit, pana si rabdatorul Pluto se plictiseste la un moment dat de povestile prea lungi ale lui Mickey.

 

Nu recunoaste niciodata ca ai uitat povestea. Daca intr-un moment crucial al povestii toata pregatirea si increderea ta esueaza si memoria face parte din ecuatie, nu te panica! Daisy cea mereu calma are pentru tine un sfat: treci peste partea pe care ai uitat-o fara explicatii, ca si cum nimic nu ar fi in neregula.

 

Daca ai omis o parte neimportanta, treci pur si simplu peste, daca ai omis o parte mai importanta a povestii, incearca sa o inserezi mai tarziu in actiune ca si cum acesta ar fi fost scopul initial. Trebuie sa fii infailibila, nu sa te tranformi in Goofy cel nepriceput.

 

Umorul bata-l vina! Umorul pe care il inteleg si apreciaza copiii este diferit de cel pe care il gusta adultii. Copiilor le place anticipatia umorului. Inainte de a spune gluma, pregateste-i: destinde atmosfera, zambeste, chicoteste etc. Spune-le in mod subtil ca se apropie "timpul sa rada".

 

Ofera-le timp sa guste gluma. Odata ce i-ai facut sa rada, lasa-le timp sa se bucure de gluma. Nu le rapi placerea de a se amuza trecand rapid la alt subiect.

 

Pasi spre a spune o poveste inventata

 

Daca vrei sa le spui copiilor tai o poveste inventata pe loc, exista cativa pasi care iti vor garanta succesul. Sunt la fel de simpli ca si cum ai spune Meeska, Mooska, Mickey Mouse!

 

Aduna-i pe toti copiii in jurul tau si intreaba-i daca vor sa asculte o poveste. Daca au dispozitia potrivita, poti sa treci la urmatorul pas.

 

Gandeste-te la numele fiecarui copil si inventeaza nume ale personajelor care sa semene cu ale lor. De exemplu, daca ai un baiat numit Andrei si o fata numita Maria, poti sa folosesti numele Andros si Miriam. Joaca-te cu numele in minte pana cand gasesti combinatia potrivita. Atunci cand le-ai gasit, spune-le copiilor ca le vei povesti despre un baiat numit Andros si o fata Miriam, cam de aceeasi varsta cu ei.

 

Gandeste-te si la activitatile preferate ale copiilor. Daca lui Andrei ii plac camioanele, include-le in poveste. Daca Mariei ii plac labradorii, include unul in poveste.

 

Personajele inventate le vei plasa intr-un loc exotic si ciudat: actiunea se poate desfasura in spatiu, in jungla, in desert, pe varful unui munte, plutind pe un nor deasupra pamantului, in ocean, intr-o mina de aur, pe o insula, pe un curcubeu, la o ferma sau intrun loc cu totul nou, imaginat de tine.

 

Atunci cand te-ai decis la o locatie, incepe sa le vorbesti despre ce se intampla acolo intr-o zi din viata personajelor imaginare. Daca alegi ca locatie spatiul, poti sa vorbesti de exemplu despre data cand Andros a zburat in camionul lui fermecat in jurul lui Jupiter. Sau despre data cand Miriam a plutit deasupra pamantului pe un nor, alaturi de partenerul ei loial, un labrador neinfricat. Asigura-te ca toti copiii fac parte din poveste.

 

In timp ce spui povestea, joaca-te cu diferite culori, texturi, sunete si gusturi. Poti face cainele albastru si camionul din vata de zahar, de exemplu. Daca te-ai blocat gandeste-te: "Ce obiect poate sa aiba o alta culoare? Pot sa inventez ceva care scoate sunete sau are gust?". In general, lucrurile neobisnuite ii atrag mult pe copii (de exemplu un iepure care vorbeste sau o fetita care poate sa zboare). Ai grija sa le mentionezi la final ca este o fictiune si sa le explici diferenta dintre imaginar si realitate.

 

Daca doresti, poti incorpora o problema in poveste. Poate ca labradorul lui Miriam a intrat intr-o incurcatura cu alt catel sau poate camionul lui Andros a ramas fara benzina. Gaseste o solutie la probleme. Mickey te sfatuieste sa tii la distanta personajele infricosatoare (balauri, caracatite uriase, monstri etc), tu trebuie sa transformi povestile intr-un moment de relaxare, fara sa apelezi la imagini violente.

 

Felicitari! Ai ajuns cu bine la sfarsitul povestirii si i-ai facut pe copii sa se simte bine. Acum e timpul sa ii trimiti la culcare si sa iti tragi si tu un pic sufletul!

 

Alexandra Ilie

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:

Invatam sa folosim tacamurile
Cu ce ne imbracam? Copiii povestesc
Invatam despre animale
Manierele la masa pentru prescolari
Igiena pentru copii, varianta distractiva
Care sunt cele mai importante culori?
Invatam despre lumea plantelor

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel