Riscul urias la care se expun romanii care mananca la mall-uri. Medic: "Se poate ajunge chiar la deces"

| | Actualizat: 2024-04-16 21:48:35

 

Riscul urias la care se expun romanii care mananca la mall-uri. Medic: "Se poate ajunge chiar la deces"
Mall-urile sunt de ani buni o atractie pentru romani, pentru ca aici pot face cumparaturile necesare, dar pot petrece si timp cu prietenii fie la masa, fie in cafenele. Alexandru Ciric, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, atrage insa atentia ca mallurile pot reprezenta un risc pentru sanatatea romanilor mai ales in ceea ce priveste preparatele servite in aceste spatii. 
”Riscurile alimentare provin, din pacate, in momentul de fata, in cea mai mare parte, de la personal. Si in marea industrie, si in industria de catering.
Lucram cu foarte multi oameni necalificati. Ne uitam in UK si sunt niste cursuri draconice, facute de autoritati, de care personalului din domeniu ii este frica.
La noi in tara, se lucreaza cu sezonieri de foarte multe ori. Noi ne bucuram ca gasim pe cineva pe care sa il avem in bucatarie. Ne gandim ca poate mai sunt adusi cativa muncitori de pe santier, in perioada de iarna, cand santierele nu sunt active, sa ii avem in bucatariile de la mall-uri. In situatia aceasta acei muncitori vor avea igiena de pe santier. In niciun caz igiena din bucatarie.
Omul nu va fi instruit ca, in momentul in care atinge altceva decat mancarea, inclusiv un ambalaj, trebuie sa se spele si sa se dezinfecteze pe maini. Omul ala nu prea stie ce inseamna igiena personala. Nu stie ca, in momentul in care se intra in industria alimentara, trebuie sa se spele din cap pana in picioare. De aceea exista acele vestiare filtru, in care hainele de oras sunt lasate la o parte, se trece printr-un dus, se iau haine curate din sectie, de lucru. Putem sa mergem intr-un mall si o sa vedeti ca, de multe ori, cei care sunt in bucatarie sunt in training. Lucrul acesta ar trebui sa dea oricui de banuit”, sustine Alexandru Ciric. 
Se poate ajunge chiar la deces
”Putem vorbi despre listeria, listeria monocitogenes care genereaza listeriozele, este atat de patogena incat se poate ajunge la deces. Vorbim mai departe despre salmonella, chiar legislatia ne spune despre doua surse de salmonela care pot conduce la deces. Vorbim de Escherichia E coli, daca am luat o Escherichia E coli enterohemoragica, ne-a asigurat o trecere catre alta lume destul de facila.
Din pacate, de foarte multe ori, atunci cand avem probleme de genul acesta, le ignoram, si asta deoarece toxiinfectiile alimentare trec aproape de la sine si asteptam 2,3,4,5 zile fara sa ne ducem la medic, fara sa facem o analiza, fara sa ne punem problema de unde vin aceste manifestari. De foarte multe ori medicii nici macar nu au ce sa faca, decat sa trateze simptomele, pentru ca sunt bacterii foarte virulente. Au aparut, de asemenea, chiar virusuri, precum hepatita, care pot, se pare, sa fie transmise si prin alimente”, spune el. 

Mall-urile sunt de ani buni o atractie pentru romani, pentru ca aici pot face cumparaturile necesare, dar pot petrece si timp cu prietenii fie la masa, fie in cafenele. Alexandru Ciric, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, atrage insa atentia ca mallurile pot reprezenta un risc pentru sanatatea romanilor mai ales in ceea ce priveste preparatele servite in aceste spatii. 

”Riscurile alimentare provin, din pacate, in momentul de fata, in cea mai mare parte, de la personal. Si in marea industrie, si in industria de catering.

Lucram cu foarte multi oameni necalificati. Ne uitam in UK si sunt niste cursuri draconice, facute de autoritati, de care personalului din domeniu ii este frica.

La noi in tara, se lucreaza cu sezonieri de foarte multe ori. Noi ne bucuram ca gasim pe cineva pe care sa il avem in bucatarie. Ne gandim ca poate mai sunt adusi cativa muncitori de pe santier, in perioada de iarna, cand santierele nu sunt active, sa ii avem in bucatariile de la mall-uri. In situatia aceasta acei muncitori vor avea igiena de pe santier. In niciun caz igiena din bucatarie.

Omul nu va fi instruit ca, in momentul in care atinge altceva decat mancarea, inclusiv un ambalaj, trebuie sa se spele si sa se dezinfecteze pe maini. Omul ala nu prea stie ce inseamna igiena personala. Nu stie ca, in momentul in care se intra in industria alimentara, trebuie sa se spele din cap pana in picioare. De aceea exista acele vestiare filtru, in care hainele de oras sunt lasate la o parte, se trece printr-un dus, se iau haine curate din sectie, de lucru. Putem sa mergem intr-un mall si o sa vedeti ca, de multe ori, cei care sunt in bucatarie sunt in training. Lucrul acesta ar trebui sa dea oricui de banuit”, sustine Alexandru Ciric. 

Se poate ajunge chiar la deces

”Putem vorbi despre listeria, listeria monocitogenes care genereaza listeriozele, este atat de patogena incat se poate ajunge la deces. Vorbim mai departe despre salmonella, chiar legislatia ne spune despre doua surse de salmonela care pot conduce la deces. Vorbim de Escherichia E coli, daca am luat o Escherichia E coli enterohemoragica, ne-a asigurat o trecere catre alta lume destul de facila.

Din pacate, de foarte multe ori, atunci cand avem probleme de genul acesta, le ignoram, si asta deoarece toxiinfectiile alimentare trec aproape de la sine si asteptam 2,3,4,5 zile fara sa ne ducem la medic, fara sa facem o analiza, fara sa ne punem problema de unde vin aceste manifestari. De foarte multe ori medicii nici macar nu au ce sa faca, decat sa trateze simptomele, pentru ca sunt bacterii foarte virulente. Au aparut, de asemenea, chiar virusuri, precum hepatita, care pot, se pare, sa fie transmise si prin alimente”, spune el. 

 

Citeste si despre