Pepenele rosu este fara indoiala vedeta verii dulce, zemos, racoritor si perfect pentru zilele calde. Il gasim in piete si supermarketuri din plin, mai ales in lunile iulie si august, cand este in sezonul lui maxim.
Dar ce faci atunci cand cumperi un pepene mare si nu il poti consuma dintr-o data? Cum il pastrezi proaspat si ce poti prepara rapid din el, ca sa nu ajunga la gunoi?
Cand este sezonul pepenelui rosu in Romania?
Pepenele rosu romanesc este in plin sezon din iulie pana la sfarsitul lunii august, uneori si in prima parte din septembrie, in functie de zona si vreme. Pepenii de Dabuleni, Calarasi sau Galati sunt renumiti pentru gustul lor dulce si textura crocanta.
Cum depozitezi corect pepenele rosu in frigider
Daca pepenele este intreg:
-
Nu il baga in frigider. Se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, intr-un loc racoros si ferit de soare direct.
-
Se poate pastra 7–10 zile intreg, dar este bine sa il consumi in maximum 3–5 zile dupa cumparare.
Dupa ce l-ai taiat:
-
Acopera partea taiata cu folie alimentara sau pune bucatile intr-un recipient ermetic.
-
Pastreaza-l pe raftul de sus al frigiderului, unde temperatura este mai constanta.
-
Consuma-l in 2–3 zile. Dupa acest interval, isi pierde gustul si consistenta si poate fermenta.
Poate fi congelat?
Da, pepenele se poate congela, dar isi pierde textura. Este perfect pentru smoothie-uri sau granita.
Cum faci:
-
Taie cubulete fara coaja.
-
Pune-le pe o tava, in congelator, fara sa se atinga intre ele.
-
Dupa ce s-au congelat, transfera-le intr-o punga cu fermoar.
-
Rezista pana la 3 luni in congelator.
Retete simple si rapide din pepene rosu – ca sa nu risipesti nimic
Cand pepenele e prea mare sau incepe sa-si piarda din prospetime, transforma-l intr-o gustare racoritoare! Iata cateva idei rapide si delicioase:
1. Granita de pepene (fara zahar)
Ingrediente:
-
Pepene rosu taiat cuburi
-
Zeama de lime sau lamaie
-
Optional: frunze de menta
Cum faci:
-
Blendeaza pepenele cu lime.
-
Pune lichidul intr-un recipient plat si baga-l in congelator.
-
Amesteca cu o furculita la fiecare ora, de 3–4 ori, pana capata textura de zapada.
-
Serveste in cupe reci.
2. Smoothie rapid
Ingrediente:
-
2 cesti de pepene rece
-
1 banana
-
Zeama de la o lamaie
-
Gheata
Blendeaza totul 30 de secunde si serveste imediat. Super racoritor si plin de vitamine!
3. Salata de pepene cu branza feta si menta
Ingrediente:
-
Cuburi de pepene rosu
-
Branza feta faramitata
-
Frunze de menta
-
Optional: ulei de masline si un strop de lime
O combinatie dulce-sarata perfecta pentru zilele calde. Merge bine si cu castraveti sau ceapa rosie.
4. Inghetata de pepene
Ingrediente:
-
Pepene blenduit
-
Miere (optional)
-
Zeama de lamaie
Toarna compozitia in forme pentru inghetata si congeleaza-le. E o alternativa sanatoasa la inghetata din comert.
5. Apa infuzata cu pepene
Taie cubulete de pepene si adauga-le intr-o carafa cu apa rece, cateva frunze de menta si felii de lamaie. Lasa la frigider 1–2 ore si ai o bautura detox racoritoare si aromata.
Nu arunca nici coaja!
Stiai ca coaja de pepene rosu poate fi folosita in retete? Se poate mura (exact ca dovleceii) sau se poate face dulceata din partea alba a cojii. O optiune excelenta pentru a evita risipa.
Pepenele rosu este delicios si sanatos, dar trebuie consumat rapid odata ce l-ai taiat. Daca ai luat un pepene mare, nu il lasa sa se piarda: taie-l, depoziteaza-l corect si foloseste-l creativ in retete simple, fara zahar si fara risipa.
Alege sa te bucuri de fiecare bucata fie ca e in smoothie, salata sau inghetata!
Foto: Freepik.com