Placinta americana cu mere – reteta clasica si aromata

| | Actualizat: 2025-09-30 09:56:53

Placinta americana cu mere este unul dintre cele mai indragite deserturi din lume. Cu o crusta frageda si aurie si o umplutura aromata de mere cu scortisoara, acest desert clasic cucereste pe oricine. Se prepara usor, cu ingrediente la indemana, si este ideal atat pentru mesele in familie, cat si pentru ocazii speciale. Servita calda, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie, devine un rasfat de neuitat.

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 g faina 000

  • 150 g unt rece

  • 50 ml apa rece

  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg mere rosii

  • sucul si coaja rasa de la 1 lamaie

  • 100 g zahar

  • un praf de sare

  • 1 lingurita scortisoara macinata

  • un praf de nucsoara

  • 1 lingura faina

Ingrediente pentru finisare:

  • 15 ml lapte

  • 1 ou batut

Mod de preparare:

  1. Pregatirea aluatului:
    Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea. Adauga untul rece, taiat cubulete, si framanta rapid cu degetele pana obtii o textura nisipoasa. Toarna treptat apa rece si framanta pana se formeaza un aluat omogen. Imparte-l in doua bucati egale, infasoara-le in folie alimentara si lasa-le la frigider 30 de minute.

  2. Pregatirea umpluturii:
    Curata merele de coaja si taie-le felii subtiri. Amesteca-le cu sucul si coaja de lamaie, zaharul, sarea, scortisoara, nucsoara si lingura de faina. Lasa-le deoparte 10 minute pentru a-si lasa zeama.

  3. Asamblarea placintei:
    Intinde prima bucata de aluat pe o suprafata presarata cu faina si asaz-o intr-o forma de placinta unsa cu unt. Toarna umplutura de mere si niveleaza. Intinde a doua foaie de aluat si acopera placinta, lipind marginile bine. Fa cateva crestaturi deasupra pentru a permite aburului sa iasa.

  4. Coacerea:
    Unge placinta cu ou batut amestecat cu lapte. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45-50 de minute, pana cand crusta devine aurie.

  5. Servire:
    Lasa placinta sa se raceasca putin inainte de a o felia. Este delicioasa simpla sau cu o cupa de inghetata de vanilie.

Sursa: bucataras.ro

Sursa foto: freepik

Citeste si despre