Gustari sanatoase de Halloween

| | Actualizat: 2014-10-24 10:46:41

Halloweenul este sarbatoarea in care dulciurile primeaza in meniurile petrecerilor sau in "prada" dobandita de copii la colindat. Intrucat dulciurile specifice acestei perioade nu sunt intotdeauna foarte sanatoase - acadele, bomboane, ciocolata etc.- este indicat sa iei masuri si sa asiguri celor mici acelasi gust delicios, dar in preparate hranitoare si fara aditivi daunatori. Iata cateva idei de gustari sarate si dulci sanatoase pe care sa le introduci in meniul de Halloween al familiei tale!

1. Vrajitoare din legume

• 1 felie (rotunda) de pepene galben;

• 1 morcov;

• 1 castravete;

• 1 maslina;

• 1/2 felie pepene rosu;

• 1 felie de rosie.

Asaza felia de pepene galben pe o farfurie. Taie "panglici" sau franjuri din morcov (cu ajutorul aparatului de curatat legume, cu lama) si aranjeaza-le pe felia de pepene ca o peruca. Apoi, asaza jumatatea de felie de pepene rosu pe post de palarie si creeaza chipul din castraveti, maslina si rosie.

2. Matura de vrajitoare din sticksuri si mozarella

• sticksuri cu sare;

• mingiute de mozarella;

• codite de patrunjel sau marar.

Ia fiecare minge de mozarella si modeleaz-o astfel incat sa formezi o lopetica. Leaga fiecare lopetica la capat cu fir de patrunjel si franjureaz-o in partea opusa, pana cand obtii formezi un fel de mop sau matura. Apoi, infige incet si cu atentie fiecare sticks in coada maturii.

3. Ardei grasi sculptati si umpluti cu legume

• 3 ardei grasi mari (in diverse culori);

• orez fiert si sotat cu legume (sau alte amestecuri de legume).

Taie capacele ardeilor si scoate-le cotoarele. Apoi, pe una dintre suprafete, sculpteaza-le ochi si gura, ca atunci cand cioplesti dovleci. In loc de lumanarici, umple-i cu diverse legume condimentate si asezonate dupa gustul copilului.

4. Platouri cu fructe decorate

Nu iti convingi copilul sa manance suficiente fructe proaspete? Decoreaza-le in spiritul Halloweenului, desenandu-le tot soiul de chipuri sau adauga-le accesorii si poti transforma portocalele, merele, bananele si alte fructe in cele mai consumate sau apreciate gustari ale sarbatorii.

5. Degete monstruoase din salam de biscuiti

Salamul de biscuiti este un desert sanatos si delicios, daca este preparat in casa cu nuci, fructe confiate si cacao. Tranforma forma clasica a salamului de biscuiti in figurine specifice Halloweenului. Modeleaza bucati de salam sub forma unor tuburi cilindrice groase si lungi de 7-8 cm, iar intr-unul dintre capete, pune-le cate o bucata ovala de migdala decojita. Formeaza mai multe astfel de degete si asaza-le strategic, pe farfurie.

6. Mumii din minipizza

Prepara aluat de pizza si imparte-l in mai multe bucatele, astfel incat sa formezi cercuri mici. Intinde-le si asaza-le in tava, apoi unge-le cu sos de rosii. Pune cate doua rondele de maslina fiecarui cerc, pe post de ochi, iar in mijlocul rondelelor cate o bucatica mica de ceapa sau ardei verde. Pune apoi fasii de mozarella deasupra si dedesubtul ochilor. Este important sa nu acoperi ochii cu branza daca vrei ca la sfarsit, sa obtii aspectul unor mumii.

7. Omida imensa din banane

• 2 banane taiate rondele;

• unt de arahide sau dulceata;

• sticksuri nesarate;

•2 stafide mici.

Asaza rondelele ca si cand ai incerca sa reconstruiesti banana, dar ai grija sa umpli feliile cu unt de arahide sau dulceata, pentru a le lipi intre ele, si sa infigi, in parti, cate un sticks de maximum 2 cm, pentru a forma picioare. Cand ai ajuns la capat, decoreaza ochii omizii cu stafide.

8. Paianjeni din biscuiti sarati si crema de branza

• biscuiti sarati (crackersi);

• crema de branza;

• sticksuri sau grisine subtiri;

• stafide.

Prepara sandviciuri din biscuiti si crema de branza. Introdu bucati mici de sticksuri in fiecare, pe post de picioare, si fa-le ochii din stafide.

9. Monstruleti din sandvisuri

Nu lasa sandvisurile de Halloween nedecorate pe platourile pe care le pregatesti in aceasta perioada. Pe langa decor, fii atenta si la compozitia lor, pentru a te asigura ca oferi copilului doar ingrediente proaspete si sanatoase. Prepara sandvisuri din chifle integrale, carne de pui sau curcan, felii de branza, legume proaspete si sosuri facute in casa. Apoi, decoreaza-le cu legume, astfel incat sa formezi fantome, paianjeni, monstri etc.

10. Ochi monstruosi din biscuiti si fructe sau branza

Formeaza un platou intreg doar cu ochi preparati din biscuiti dulci si sarati si decorati cu crema de ciocolata, dulceturi, creme de branza si fructe. Cumpara biscuiti rotunzi sau ovali. Unge-i cu diverse creme, in functie de gust (cei dulci cu gemuri si ciocolata, cei sarati cu crema de branza si humus etc.). Asaza in mijlocul fiecaruia un cerculet din banana sau branza, pentru a forma irisul. Deasupra fiecarui ochi format pune cate o stafida, pe post de pupila.

11. Fantome din pere imbracate in ciocolata alba

Transforma perele in cele mai sanatoase si simpatice gustari de Halloween, pe gustul oricarui membru al familiei. Infige betisoare de frigarui in capatul ingust al fiecarei pere, apoi tavaleste-le in ciocolata alba topita. Lasa ciocolata sa se intareasca si incepe sa le decorezi cu ochi, gura, nas si sprancene, cu ajutorul creioanelor alimentare colorate.

Citeste si despre