12 idei haiose si neobisnuite de a decora un dovleac

| | Actualizat: 2013-10-18 15:01:21

Dovlecii sculptati sau decorati reprezinta unul dintre simbolurile fara de care Halloweenul si-ar pierde farmecul. Dintre toate pregatirile pentru aceasta sarbatoare, cioplirea, decorarea si iluminarea dovlecilor este activitatea distractiva cea mai asteptata de copii. Daca v-ati saturat ca in fiecare an sa va impodobiti casa cu modele clasice de dovleci sculptati, este timpul sa dati o noua fata acestora, cu ajutorul unor decoruri neobisnuite, creative si amuzante!

1. Dovleac stroboscop

Transformati-va casa intr-o discoteca vesela de Halloween. Nu toate drecoratiunile pentru aceasta sarbatoare trebuie sa fie sinistre, iar dovleacul stroboscop sta dovada in acest sens. Decupati capacul dovleacului, goliti-i interiorul, apoi incepeti sa faceti gauri cu diametrul de 1-1,5 cm, de jur imprejurul lui. Introduceti in gauri tuburi colorate de plastic. Nu iluminati dovleacul cu lumanarea, intrucat tuburile se vor topi. Puneti o lanterna sau o veioza mica in interior, apoi puneti capacul dovleacului la loc.

2. Dovleac instelat

Nu toti dovlecii de Halloween trebuie sa fie sculptati cat mai infricosator cu putinta ori sa poarte chipul unui monstru pe ei. Exista si varianta in care ciopliti in dovleac un peisaj nocturn, prin decuparea unor stelute mici, din loc in loc, si a unei semilune ceva mai maricele. In momentul in care asezati o lumanare aprinsa in dovleac, veti avea senzatia ca o bucatica din cerul noptii s-a mutat la voi in casa.

3. Dovleac trasura

Iata un element decorativ hazliu si interesant de creat impreuna cu copilul tau, format din mai multi dovleci, de diferite dimensiuni. Creeaza o caleasca dintr-un dovleac mare, si 4 mai mici. Cei mici vor fi atasati calesti pe post de roti. Sculptati dovleacul mare astfel incat sa creati ferestre, de-o parte si de alta, si o usa, pentru intrare. Decorati intrarea trasurii cu un element metalic sau pictati-o cu acuarele aurii si apoi, iluminati-l cu o lumanare. Va deveni elementul decorativ cheie al Halloweenului!

4. Dovleac sifonat

Daca va tenteaza ideea de a sculpta un dovleac in stilul clasic, dandu-i forma unui chip fioros, care sa lumineze casa, incercati o varianta mai "inmuiata" a figurii acestuia, care sa ofere senzatia unui dovleac infricosat, trecut parca printr-o experienta traumatizanta. Sculptati ochii, gura si nasul dovleacului cat mai atipic, astfel incat sa para "sifonat" un pic.

5. Dovleac speriat

Pana si dovlecii se pot speria de alte decoruri infricosatoare de Halloween din casa, nu-i asa? Demonstreaza-i copilului ca nu exista doar dovleci fiorosi, ci si inspaimantati, creandu-i un astfel de element decorativ neobisnuit. Sculptati doar gura dovleacului si introduceti in ea dinti de vampir din plastic. Confectionati ochii mari si speriati in forma de cercuri din fetru negru si alb si infige-i in dovleac, cu piulite.

6. Dovleac portret

Daca nici tu, nici copilul nu va pricepeti la sculptat, incercati varianta decupatului si lipitului, care poate crea acelasi efect spectaculos in decorarea dovlecilor de Halloween. Trasati conturul unor portrete de oameni, dar si de animalute, pe folii neagre, decupati-le si apoi lipiti-le pe fetele dovlecilor.

7. Dovleac clovn

Transformati dovleacul intr-un clovn zambaret si colorat, "indulcind" astfel un pic decorurile de Halloween si facandu-le mai putin inspaimantatore, mai ales daca cel mic este mai fricos din fire. Nu trebuie sa sculptati dovleacul. Este suficient sa va inarmati cu pensule, acuarele si sa incepeti sa pictati un clovn pe suprafata dovleacului.

8. Dovleac tomnatic

Jucati-va cu acuarele si pensule si transformati dovleacul intr-un element decorativ de toamna. Pictati pe el un peisaj, folosing nuante pamantii sau aurii, pentru a evidentia tonurile cromatice specifice acestui anotimp. Imbinati, in decorul casei pentru Halloween, dovlecii sculptati clasic cu cei pictati in specificul toamnei, pentru un efect special si autentic.

9. Dovleac lanterna sau felinar

Transformati dovleacul de Halloween intr-un felinar simpatic si artistic. Printati un sablon de pe internet, cu ajutorul caruia sa trasati marginile felinarului, pe dovleac, ori puneti-va imaginatia si talentul la incercare si desenati-l direct, fara niciun ajutor. Sculptati apoi usor dovleacul, pana dati forma felinarului si adaugati in interior o lumanarica.

10. Dovleac bunicuta

Transformati dovleacul de Halloween intr-o bunicuta haioasa cu care sa decorati casa. Asezati dovleacul pe o parte, astfel incat tulpina sau coada sa devina nasul bunicutei. Incepeti sa atasati, in jurul nasului, ochii (cu nasturi) si gura (cu acuarele). Puneti-i cercei (din colectia ta sau a copilului) si ochelari. Asezati-i pe cap o palarie simpatica, creata dintr-un abajur al unei veioze pe care nu o mai folositi.

11. Dovleac paianjen cu picioare din sarma

Nu sculptati un paianjen in dovleac, ci transformati-l cu totul intr-o astfel de arahnida specifica Halloweenului. Nu va trebuie nici talent, nici indemanare, ci cateva ustensile decorative simple: sarma neagra, carton alb si carioci. Dovleacul nu trebuie taiat sau decupat, ci doar decorat cu sarmulite infipte pe post de picioare (3 intr-o parte, 3 intr-alta) si una atasata pe post de gura. Din carton, decupati doi ochi, colorati-i in negru si galben si lipiti-i pe dovleac, iar paianjenul este gata pentru a fi inserat in ansamblul decorativ al casei.

12. Dovleac sculptat artistic

Daca tu si copilul sunteti talentati la desen, decupat si aveti indemanare la sculptat, puteti incerca varianta prin care sa ciopliti dovlecii in diverse forme si modele, nu doar sub forma unui chip fioros, asa cum se obisnuieste. Va puteti pune imaginatia la lucru si indemanarea la incercare pentru a sculpta in dovleac casute, castele, paianjeni, fantome si chiar personaje din desene animate sau filme de groaza, specifice Halloweenului.

Citeste si despre