Premiile concursului Cele mai frumoase carti din Romania

| | Actualizat: 2014-10-06 00:00:00

Premiile concursului Cele mai frumoase carti din Romania decernate 

in cadrul vernisajului expozitiei de design de carte

Anuntarea premiilor: luni, 6 octombrie, ora 19.00, la UNAgaleria, Bucuresti 

- 9 premii pentru design de carte si o mentiune a juriului

Expozitia "Cele mai frumoase carti": deschisa publicului in perioada 6 - 16 octombrie 2014, UNAgaleria, Bucuresti

- 39 titluri finaliste selectate pentru expozitie si o selectie de carti frumoase din Franta

Luni, 6 octombrie, incepand cu ora 19.00, la UNAgaleria din Bucuresti (Str. General Budisteanu nr. 10), are loc gala de premiere a castigatorilor Concursului national de design de carte, editia a treia. Cele noua premii acordate de juriu sunt: Premiul I, Premiul II, Premiul III si sase premii speciale: Premiul pentru ilustratie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru un tanar designer, Premiul pentru carte de artist (categorie speciala cu lucrari jurizate separat), la care se adauga si un premiu oferit pentru un autor experimentalist: Premiul pentru experiment tipografic. 

Mai mult decat atat, o Mentiune a juriului arata aprecierea membrilor acestuia pentru demersul consecvent al unei edituri, privita drept un reper de buna practica in productia de carte din Romania. Fondul de premiere este de 5.000 de lei. Premiul pentru un tanar designer, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Roman, consta in sustinerea unei deplasari la Targul International de Carte Salon du Livre, Paris 2015. 

Expozitia este deschisa publicului in perioada 6-16 octombrie 2014 la UNAgaleria, Bucuresti. Expozitia de anul acesta contine exemple de buna practica in tiparire, legare, design si layout, dar mai ales cateva exemple de carti unitare si coerente, care aduna sub aceleasi coperti idee, productie si talent, carti emblematice pentru posibilitatile extraordinare ale pietei editoriale romanesti si care pot ramane puncte de referinta in design-ul de carte romanesc. Prin sprijinul Institutului Francez din Bucuresti, este expusa si o selectie reprezentativa de carti frumoase din Franta care ne ofera ocazia de a aseza intr-un context mai larg productia de carte din Romania. 

De la carte de copii la carte de arta, cartile Editurii Flammarion acopera arii diverse si au fost alese cu grija pentru a ne oferi exemple de productie remarcabila si design echilibrat. Colectia Editurii Flammarion include si doua carti premiate in Franta la concursul ”La Nuit du livre”, respectiv albumul “Chefs d’oeuvre du Musée d’Orsay” si cartea-obiect “Paris Haute Couture”. 

In 2014, in concursul "Cele mai frumoase carti" au fost inscrise 196 de titluri, dintre care juriul a selectat 39 de carti/serii, care vor fi expuse concomitent in luna octombrie la Bucuresti si la Frankfurt.

Membrii juriului au fost: Corinne Trovarelli (presedinte), Arina Stoenescu, Timotei Nadasan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihulet si Mihaela Paraschivu. 

Deliberarea jurului pentru „Cele mai frumoase carti” realizate in ultimul an in Romania a urmarit cateva principii de baza in ceea ce priveste calitatea unei publicatii: originalitatea, coerenta tipariturii, excelenta tipografica, capacitatea de a comunica idei inalte, balansul intre scris si imagine, dar si mesajul final pe care orice carte trebuie sa il adreseze cititorilor sai. (Anca Mihulet).

Imagini din timpul jurizarii si lista completa a cartilor care vor fi prezentate in expozitie pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro. Printre acestea se numara atat carti realizate de edituri prestigioase, cat si titluri publicate de edituri mici sau chiar de catre autori. Proiectul cultural Cele mai frumoase carti 2014 este organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura si este finantat de Administratia Fondului Cultural National. 

Citeste si despre