Ai un copil timid? Cum il poti ajuta sa iasa din zona de confort

| | Actualizat: 2021-08-03 05:56:20

Copiii sunt, in general, firi exuberante si comunicative, dar exista si exceptii. Unora dintre micuti le este greu sa iasa din zona de confort si sa isi faca noi prieteni. Sunt destul de multe situatii in care copiii evita sa comunice cu alti copii pe care nu ii cunosc si le este greu sa socializeze.

In cazul in care aveti un copil timid, este important sa stiti ca il puteti ajuta sa invinga timiditatea si sa isi faca noi prieteni. In calitate de parinte, puteti invata cum sa va ghidati copiii si sa ii ajutati sa depaseasca bariera timiditatii.

Incepeti prin a va intreba copilul de ce ii este greu sa comunice, de ce evita sa incerce lucruri noi sau sa se alature altor copii in parc, de exemplu. Adresate pe tonul potrivit, toate aceste intrebari au farmecul ca ii permit copilului sa se gandeasca si sa inteleaga de ce ii este greu sa iasa din zona de confort atunci cand vine vorba despre a cunoaste copii noi.

Metode pentru a scapa copilul de timiditate

Este posibil ca micutul sa nu stie ce sa faca sau cum sa se alature altor copii sau grupuri, iar in acest caz este important sa il ghidam si sa il indrumam. In acest sens, fiecare parintre are la dispozitie trei metode pentru a-si ajuta micutul sa iasa din "cochilie".

Gasiti ceva nou de facut, atat pentru voi, cat si pentru copil

Faceti un plan cu cel mic si alegeti sa incercati un lucru nou, atat voi, cat si el, pentru a putea iesi din zona de confort. Straduiti-va sa faceti lucrul pe care l-ati ales, iar copilul va urma exemplul si se va stradui si el. Lasati-l pe el sa aleaga activitatea pe care vrea sa o faca: poate fi un sport, un joc nou sau mersul la un loc de joaca in care nu a mai fost inainte.

Explicati-i copilului ce inseamna zona de confort si de ce ne este greu sa o depasim si chiar puteti veni cu exemple personale. Cel mic va capata curaj daca ii veti da de inteles ca nu este singur in aceasta situatie si ca voi insiva va confruntati cu ea, din cand in cand.

Incurajati-l sa iasa din zona de confort

Exista exercitii si jocuri pe care le puteti face impreuna cu copilul, pentru ca el sa inteleaga ce inseamna sa iasa in afara zonei de confort. Folositi exemple din viata de zi cu zi si ganditi-va ce lucruri faceti cu usurinta si va sunt confortabile. Ce lucruri va imping la marginea zonei de confort si mai ales in afara ei?

 De exemplu, atunci cand invatati la o varsta inaintata sa practicati un sport sau sa schiati, la inceput sunteti entuziasmati la gandul ca invatati un lucru nou. Apoi intervine un usor disconfort pentru ca este ceva ce nu ati mai facut inainte.

Cereti-i si copilului sa va dea un exemplu din viata lui de zi cu zi. Sau dati-i chiar voi exemple din viata lui, de tipul: iti amintesti cand ai schimbat echipa de fotbal si iti doreai sa ramai la cea veche? Amintiti-i ca pentru a evolua si a invata lucruri noi, cu totii trebuie sa ne implicam in acest proces si sa depasim obstacolele care ne fac sa ne simtim inconfortabil.

Rugati-l pe copil sa deseneze un cerc care sa reprezinte zona lui de confort si sa scrie in afara cercului lucrurile care il fac sa se simta inconfortabil. In interiorul cercului, rugati-l sa noteze lucrurile pe care ii place sa le faca, care ii dau siguranta si il fac sa se simta confortabil. Daca nu a mentionat lucruri sau situatii despre care intuiti ca il fac sa se simta inconfortabil, intrebati-l daca acele lucruri ar fi in interiorul sau in afara cercului confortului.

Fiti flexibil pentru a iesi din zona de confort

Exemplul parintilor este cel mai bun in acest caz, iar atunci cand ii aratati copilului ca voi insiva faceti lucruri care va scot din zona de confort, sunt mari sanse ca si el sa capete curaj sa o faca.

Aratati-i ca faceti lucruri pe care nu le-ati face in mod normal, iar copilul va intelege mesajul si va incerca si el, la inceput timid, apoi mai indraznet, sa iasa in afara zonei lui de confort.

Citeste si despre