Cum alegi cel mai potrivit cadou de Craciun pentru un copil. Sfaturi si trucuri pentru darul perfect

| | Actualizat: 2021-12-15 10:19:20

Craciunul este despre magia de a petrece timp alaturi de cei dragi, dar si despre bucuria de a oferi. Este prilej sa ne intalnim cu oameni pe care nu i-am mai vazut de mult si sa le oferim cate ceva in dar. Daca pentru adultii apropiati poate fi simplu sa alegem cadoul potrivit, nu acelasi lucru se poate spune in cazul copiilor.

Cei mici sunt, de multe ori, pretentiosi, iar privirea pe care o au atunci cand desfac cadoul nu are cum sa minta. Ei nu au filtre si nu stiu sa se prefaca, iar daca nu le place ceva, se observa imediat pe fata lor. De aceea, este important sa tineti cont de cateva reguli atunci cand alegeti un cadou pentru un copil, fie ca este apropiat sau o cunostinta mai indepartata.

Regula de baza: intreaba parintii!

Pentru a ne asigura ca nu facem un cadou nepotrivit, cel mai simplu este sa intrebam parintii. Fie ca este vorba despre un nepotel, un fin, prieten de familie sau pur si simplu o cunostinta, trebuie sa tinem cont ca parintii sunt cei care cunosc cel mai bine gustul copilului.

Daca ii facem cadou un set de constructii, iar el nu este pasionat de asa ceva, nu ne putem astepta sa fie incantat atunci cand il primeste. Apoi, trebuie sa tinem cont de faptul ca unii parintii nu agreeaza anumite jucarii, cum sunt cele cu baterii sau cele din plastic. Daca ii oferim copilului un astfel de cadou, poate ca lui ii va placea, dar parintele nu va fi incantat de alegerea facuta.

Dincolo de aceste aspecte, gusturile copiilor sunt dinamice si, chiar daca stiam ca in urma cu cateva luni copilul caruia vrem sa ii cumparam un cadou era pasionat de super-eroi, de exemplu, este posibil ca acest lucru sa nu mai fie valabil. Tocmai din acest motiv este important, din nou, sa verificam cu parintii inainte de a cumpara un cadou. Este posibil chiar ca acel copil sa aiba o lista de dorinte si parintii sa va spuna exact ce sa cumparati, iar atunci mergeti la sigur si stiti precis ca darul vostru va fi apreciat de cel mic.

Dulciurile, un subiect delicat

Tuturor copiilor le plac dulciurile, insa nu tuturor parintilor le place ca fiilor lor  sa le fie oferite dulciuri fara sa fie intrebati.

Unii parinti nu ofera copiilor lor ciocolata, de exemplu, chiar daca au ajuns la varsta prescolara. Asa ca nu vor fi in niciun caz incantati daca le oferiti voi si „corupeti” copilul sa consume dulciuri. Sigur ca intentiile celui care daruieste sunt intotdeauna bune, insa gestul s-ar putea sa nu fie pe placul parintilor.

Din acest motiv, revenim la punctul anterior si, inainte de a-i da unui copil o plasuta cu dulciuri fel de fel, asigurati-va ca este in regula, intreband parintii.

Tineti cont de varsta copilului atunci cand alegeti cadoul

In afara de a intreba parintii ce le place copiilor, varsta celui mic este un aspect important atunci cand alegem jucarii pe care sa le oferim cadou. Majoritatea au scrisa pe ambalaj varsta pornind de la care pot fi oferite copiilor. Nu veti cumpara pentru un copil de 1-2 ani jucarii cu piese mici, care pot fi inghitite, jucarii din plastic toxic sau cu care se poate rani usor. In primii ani de viata, cele mai potrivite sunt jucariile din lemn, cartile senzoriale, jucariile muzicale si cele care le stimuleaza simturile.

Pentru copiii ceva mai mari, puteti alege linistiti puzzle-uri, carti, masini, papusi, plastilina, creioane de colorat etc, tinand cont ca acestea sa fie potrivite varstei lor. Din nou, daca nu va intalniti prea des cu copilul respectiv si nu stiti ce jucarii are acasa, verificati cu parintii sa nu le aiba deja.

In concluzie, cadoul perfect presupune si o doza de complicitate, iar Mos Craciun are intotdeauna surse de incredere, care ii transmit ce isi doreste sa primeasca in dar fiecare copil. Apelati cu incredere la ajutoare, pentru a va asigura ca alegeti un cadou care sa fie apreciat atat de copii, cat si de parinti!

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre