Copiii invata despre autocontrol

Rating:

Articolul a fost votat de 5 persoane

copii-autocontrolAutocontrolul este pentru copii un concept abstract pe care nu stiu sa il puna in aplicare. De aceea, Manny Iscusitul iti vine in ajutor si te invata, impreuna cu uneltele lui pricepute, sa il educi pe copilul tau sa isi stapaneasca impulsurile.

 

Pana pe la varsta de 3 anisori parintii le impun copiilor anumite limite si le traseaza directii in privinta dezvoltarii unui comportament social adecvat. De la aceasta varsta insa, copiii incep sa dobandeasca un soi de independenta si incearca sa isi impuna vointa, uneori fiind extrem de impulsivi.

 

Ce intelegem prin autocontrol?

 

Prin notiunea de autocontrol se intelege capacitatea de hotari care este momentul potrivit si modalitatea adecvata de a exprima sentimentele, precum si capacitatea de a decide care este impulsul ce trebuie urmat.

 

Prin urmare, autocontrolul tine mai degraba de gestionarea emotiilor si a sentimentelor in anumite situatii si are implicatii morale. Varsta optima la care il poti invata despre ceea ce inseamna autocontrolul si cum sa jongleze cu emotiile este intre 3-6 anisori.

 

Manny Iscusitul a trasat cateva metode eficiente prin care sa il ajuti pe copilul tau sa inteleaga ca trebuie sa isi controleze impulsurile. Pentru ca Dusty, una dintre uneltele lui Manny, este cel care da cele mai bune sfaturi intotdeauna, Manny l-a implicat si pe el in realizarea lectiei despre autocontrol.

 

Capteaza-i atentia!

 

Inainte de a incepe "lectia" trebuie sa fii sigura ca ii captezi intreaga atentia. Pune-l undeva deoparte (ia-i jucariille din mana sau alte obiecte care ii pot distrage atentia de la ce urmeaza sa ii spui), pastreaza contactul vizual cu el, vorbeste rar si incearca sa ai o mimica a fetei adecvata informatiei pe care vrei sa o transmiti.

 

Nu ii poti spune ca e gresit un lucru pe care l-a facut afisand o fata zambitoare!

 

Explica-i si foloseste termeni simpli!

 

Explica-i constant copilului tau tot ceea ce tine de comportamente adecvate si inadecvate, ce inseamna o anumita regula, de ce este ea impusa si de ce nu are voie sa o incalce.

Dusty-Fierastraul intervine cu un sfat util: foloseste termenii simpli, pe intelesul copilului.

 

Este o munca asidua, care te poate face sa iti pierzi rabdarea, insa gandeste-te ca este vorba despre educatia copilului tau si despre construirea unui comportament social adecvat.

 

Fii un exemplu in ochii lui!

 

Manny Iscusitul sustine ca trebuie sa ii arati copilului ca si tu te afli uneori in situatia de a-ti refuza anumite lucruri si ca nu poti avea mereu ceea ce doresti, fara a te comporta inadecvat. Acest lucru il ajuta sa inteleaga mai bine procesul de control al impulsurilor si il pregateste pentru momentul in care va da piept cu regulile impuse de viata!

 

Empatizeaza cu el!

 

Clestele Rusty intervine si in el lectie si iti spune ca nu trebuie sa apari in ochii micutului ca o persoana rea, care face ce vrea si care ii impune lui, in mod nejustificat, ce sa faca si cum sa se comporte. De multe ori, copilul vede parintele ca pe un tiran care nu-si da seama cum se simte el cand i se dau directive.

 

Pentru ca intotdeauna Rusty are nevoie de iscusinta lui Manny, acesta din urma vine si completeaza: fa-l sa inteleaga ca stii ce simte cand nu poate face un lucru si ca ii impartasesti frustrarile. Il vei apropia mai mult si va invata cum sa isi controleze impulsurile si iesirile (chiar daca de cele mai multe ori nu se simte confortabil cu asta) si sa le aplice in momentele adecvate.

 

Ai incredere in el si sustine-l!

 

Ofera-i copilului ajutorul cand are nevoie, arata-i ca ai incredere in el si ca va reusi sa faca lucrurile bine. De asemenea, insufla-i ideea ca este capabil sa puna in aplicare tot ceea ce isi propune. Incurajeaza-l constant pentru a nu se pierde cu firea si mai apoi sa cedeze.

 

Poti transforma lectia in diverse jocuri!

 

E sfatul lui Manny Iscusitul, ajutat de binevoitorul Rusty. Este mult mai distractiv si mai pe intelesul lui.

 

Poti de exemplu, sa desenezi pe asflat o linie dreapta si sa il pui pe copil sa loveasca mingea astfel incat aceasta sa urmeze traseul drept al liniei. Il va ajuta sa isi dea seama ca nu trebuie sa o loveasca foarte tare, pentru a putea urma linia. Este o metoda de control a comportamentului.

 

Apropo de "permis" si "interzis", un lucru pe care incercam sa il invatam, printre altele, este traversarea strazii. Poti transpune aceasta metoda de control a impulsului de a traversa cand trec masini, jucandu-te de-a semaforul.

 

Fa doua cartonase, unul rosu si unul verde. La aratarea celui rosu, invata-l pe copilul tau sa se opreasca din orice activitate pe care o face, iar la cel verde insufla-i ideea ca poate reveni la ceea ce facea inainte.


Articole din aceeasi categorie:
Invatam despre regulile de siguranta
Manierele copiilor la masa
Dezvolta abilitatea copilului de a vorbi in public

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel