Etica la copii: Puterea cuvintelor si impactul lor

Rating:

Articolul a fost votat de 12 persoane

Etica la copii puterea cuvintelorSa nu subestimam puterea cuvintelor, ele pot cladi prietenii in timp si pot rani o persoana intr-o secunda. Mickey Mouse ne sfatuieste ca atunci cand gandim ceva sa nu punem acel gand imediat in cuvinte, deoarece cuvintele au putere diferita si, fara sa vrem, putem supara pe cineva, fie ca suntem adulti sau copii.

 

Cuvintele pot fi frumoase sau urate, se pot referi la o emotie mai intensa sau la una foarte slaba. Cuvintele pot creste increderea in sine sau ne pot descuraja, asa cum ne invata si personajele Disney.

 

Sensul cuvintelor poate fi asimilat prin jocuri in care primim un cuvant caruia trebuie sa ii gasim opusul, dar si alte cuvinte asemanatoare, care exprima aproape aceeasi idee.

 

Ce sunt cuvintele?

 

Cuvintele sunt doar sunete pana in momentul cand devin asociate unor obiecte, emotii sau actiuni. Insusirea sensurilor cuvintelor se face prin expunere repetata la limbajul vorbit in contextul unei relatii interumane. Daca un copil ar auzi limbajul doar la radio, nu ar putea sa inteleaga cu adevarat sensurile cuvintelor. Iar acest fapt se intampla deoarece, atunci cand mami ne vorbeste despre ceva, asociaza cuvintele cu sunetele si exemplifica prin imagini.

 

De aceea, este foarte important sa petrecem timp alaturi de copii si sa ii invatam limbajul. Invatarea are loc prin actiuni in care mami ii citeste, ii vorbeste si ii canta copilului, nu prin expunere la surse indirecte, cum ar fi televizorul sau radioul.

 

Specialistii in psihologia copilului spun ca limbajul exista pentru a-i ajuta pe oameni sa comunice, insa limbajul non-verbal este prima forma de comunicare, inca din uter, iar cele doua lucreaza constant impreuna. Astfel, un zambet, o imbratisare ori o strangere de mana pot transmite, pe langa cuvintele care le insotesc, mesaje pozititve care te fac sa te simti placut.

 

Cuvintele pot induce insa in eroare, daca mami si tati nu le insotesc de actiuni corespunzatoare. Daisy Duck ne aminteste ca daca mami spune ceva si face altceva, copilul isi va insusi acelasi tip de comportament atunci cand va mai creste.

 

Gandim inainte sa vorbim

 

In procesul de invatare a limbii materne, copiii incep sa observe gradul diferit de putere al fiecarui cuvant. Faptul cu care se familiarizeaza este ca exista anumite cuvinte care atrag atentia unui adult. Pentru un copil mic, acestea sunt legate de functii ale corpului. Atunci cand mai cresc, copiii fac anumite afirmatii pe care nu le cred cu adevarat, pentru a studia impactul asupra adultilor. Atunci cand adultul se opreste din ceea ce face si ii acorda atentie, copilul asimileaza importanta crescuta a acelei afirmatii.

 

"Te rog" si "multumesc" functioneaza? Mai degraba cuvintele socante atrag atentia adultilor, iar copii invata puterea continuta de anumite cuvinte. Insa atunci cand un copil experimenteaza cu un cuvant ca “blasfemie”, trebuie sa il oprim si sa ii explicam mai multe despre acel cuvant si, mai ales, de ce mami, tati sau bunicul au folosit acel cuvant si de ce el nu trebuie sa-l foloseasca. Este cert ca daca mami foloseste un cuvant, atunci si cel mic il va folosi.

 

Este o provocare grea pentru adulti sa isi evalueze mai clar felul in care folosesc cuvintele fata de copii. Rolul parintilor in procesul de invatare este de a-i ajuta pe copii sa inteleaga contextul potrivit in care se folosesc anumite cuvinte si puterea altor cuvinte de a rani sau a supara, dar si, cel mai important, puterea unor cuvinte de a vindeca si de a mangaia. Mickey si prietenii lui ne demonstreaza acest lucru cu fiecare ocazie.

 

Daca le dam copiilor atentia de care au nevoie si suntem atenti la cuvintele pe care le folosim (cum si cand le folosim, mai exact), ii putem ajuta sa invete folosirea responsabila a limbajului.

 

Puterea cuvintelor, asimilata de la alte persoane

 

Este important sa avem incredere ca ingrijitorii cu care lasam copilul stiu cum sa comunice cu un copil, ca inteleg cat de important este modul in care vorbesti cu un copil si cat de importanta este grija fata de dezvoltarea sociala si emotionala a copilului.

 

Mickey spune ca este bine sa-i explici copilului consecintele normale ale actiunilor sale, pentru a-i stimula sa se puna in locul celeilalte persoane. Astfel, cel mic va putea aprecia ce reactie ar avea daca alt copil i-ar face un anumit lucru si diferenta dintre ce e bine si ce e rau. Acest sistem de gandire si evaluare ar trebui sa duca la concluzia ca si el va primi exact ceea ce ofera celorlati.

 

Influenta serialelor animate asupra limbajului si valorilor copiilor

 

Show-urile de televiziune pentru copii pot avea un impact pozitiv major, pentru ca servesc drept model pentru copii. Clubul lui Mickey Mouse ii invata pe cei mici si despre ce inseamna sa imparti si sa gandesti. Prin intermediul dialogurilor captivante, astfel de seriale TV transmit idei complexe si situatii pe care cei mici le vor trai si ei in viata lor.

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:
Ce inseamna sa ai propria jucarie? Etica la copii
Invatam despre bine si rau din povesti
Invatam sa facem cele mai bune alegeri
Cum invata copiii sa aprecieze valorile
Invatam din greseli in 10 pasi
Ce facem cand un alt copil ne strica jucaria?
Invatam despre bine si rau cu ajutorul filmelor

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel