Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 27-04-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=953&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
Socul revenirii din vacanta


Un concediu de doua saptamini, pe o insula exotica, fara telefon si amintiri despre serviciu, inseamna pentru fiecare reincarcarea bateriilor. Revenirea la lucru insa, poate fi o perioada critica, greu de depasit. Pe de alta parte, un concediu in care cei mai ambitiosi se straduiesc sa mai rezolve citeva dintre problemele firmei prin telefon este neodihnitor.


Situatia ideala recomandata de psihoterapeuti este un concediu atat de lung, cat sa ti se faca dor de munca si un serviciu la care sa te intorci cu placere. "Masura calitatii concediului da randamentul muncii", spune Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia". El afirma ca, de cele mai multe ori, tinerii se distreaza excesiv si se intorc obositi din concediu.






"Cei mai multi dintre tineri se intorc din concediu mai obositi decat au plecat, pentru ca prefera sa-si cheltuiasca vacanta intr-o distractie excesiva. Un concediu inseamna odihna. Sunt recomandate citeva episoade de distractie la mare, in zone aglomerate, insa zilele de la sfirsitul vacantei, in special, ar trebui petrecute la munte pentru ca aerul tare combate astenia psihica", recomanda dr. Mihailescu. Prima zi de lucru dupa revenirea din concediu este pentru cei mai multi la fel.


Ceasul desteptator anunta inceperea programului fix, cafeaua nu mai este bauta din placere, ci din necesitate si, desi concediul a fost mai mult sau mai putin odihnitor, aproape fiecare se indreapta spre serviciu cu entuziasm. "Entuziasm care, spune psihoterapeutul Gabriel Aftenie, dispare repede cind telefonul incepe sa zbirniie, casuta postala electronica este plina pana la refuz de e-mailuri sau biroul abia se zareste dupa maldarul de dosare si hirtii cu situatii ce asteapta sa fie rezolvate". Se poate ca prima reactie sa fie una de panica. Psihoterapeutul recomanda ca, dupa citirea mesajelor si trecerea in revista a documentelor, sa se intocmeasca o lista care sa cuprinda activitatea pentru urmatoarele cinci zile. In prima zi vor fi rezolvate problemele care nu suporta amanare, in a doua zi, cele care nu sunt urgente, urmand ca, in ordinea importantei, in urmatoarele zile sa fie rezolvate si celelalte situatii.


"Desi multi au impresia ca prima zi de munca de dupa concediu este cea mai grea, de fapt in a treia zi de munca, in cazul in care, in primele doua zile a tot fost amanata rezolvarea anumitor probleme, este considerata cea critica. Atunci se acumuleaza la fel de mult stres ca in zilele de dinaintea concediului", avertizeaza Aftenie. Tot el spune ca la instalarea stresului contribuie si volumul mare de informatii acumulate intr-un timp foarte scurt. Efectul este crearea de tensiuni la locul de munca intre colegi sau parteneri de afaceri.


Intrarea intr-un ritm normal poate dura de la cateva zile, pana la o saptamana sau chiar mai mult, in functie de marimea concediului si de placerea oferita de munca prestata. In cazul in care concediul dureaza cateva zile, specialistii sustin ca el este ineficient pentru a dobandi energia necesara tot restul anului.


Este de preferat ca perioada de concediu sa dureze cel putin doua saptamini. Totodata, medicii recomanda ca zilele libere de la sfirsitul saptaminii si a orelor de dupa program sa fie folosite pentru relaxare.


Sursa: Cotidianul