Copilul.ro
Imprimat de la www.copilul.ro la data 10-05-2024
Adresa articolului este: http://www.copilul.ro/print_articol.php?id=1269&id_pag=
Continutul acestei pagini nu poate fi preluat fara acordul scris al administratorului www.copilul.ro
007 dauneaza sanatatii


Hollywoodul promoveaza sexul neprotejat, fumatul si consumul de droguri, considera expertii in sanatate publica.


Filmele de la Hollywood incurajeaza sexul fara prezervativ si consumul de canabis, acuza mai multi specialisti in sanatate publica, in urma unui studiu publicat de prestigioasa publicatie britanica "Journal of the Royal Society of Medicine". James Bond este citat in special pentru aventurile sale sexuale, niciodata sanctionate, niciodata protejate, prin urmare expuse oricarei boli transmisibile pe cale sexuala, fara a mai vorbi de pericolul unei sarcini nedorite pentru partenerele sale.

"Sa nu mori azi" ("Die Another Day"), un film despre agentul 007, aparut in 2002, este unul dintre cele mai "politically incorrect" pe planul sanatatii publice, afirma expertii.



In aceeasi categorie intra si "American Pie 2", cu sapte scene de raporturi sexuale neprotejate, toate intre doi parteneri noi. Acesta din urma este cu atat mai periculos cu cat are ca tinta in primul rand publicul tanar, format in marea lui majoritate din adolescenti.

Alte pericole


"Filmele cele mai vizionate in ultimii 20 de ani descriu o "norma sociala" in care partidele de sex nu sunt protejate, iar fumatul unui joint ramane fara consecinte. Cinematografia de la Hollywood incurajeaza atitudinile iresponsabile prin omiterea promovarii utilizarii prezervativelor si neprezentarea pericolelor legate de consumul de canabis", concluzioneaza expertii australieni in sanatate publica in ultimul numar al "Journal of the Royal Society of Medicine".

Abuzuri ca’n filme produse la Hollywood


O echipa de cercetatori, condusa de doctorul Hasantha Gunasekera, de la Universitatea din Sydney, a luat lista celor mai vizionate 200 de filme din toate timpurile si a selectat 87 de productii turnate incepand cu 1983 (data aparitiei maladiei SIDA) si care nu erau de animatie.


Dupa analizarea lor, s-a ajuns la concluzia ca 28 dintre filmele luate in calcul contin 53 de scene de raporturi sexuale, cu o singura sugestie de utilizare a unui prezervativ.


De asemenea, nici o metoda contraceptiva nu apare in 98% din cazurile in care ar fi putut rezulta foarte usor o sarcina.

Consumul de canabis apare pe de alta parte prezentat ca fiind ceva pozitiv in majoritatea scenelor in care utilizeaza acest drog. In 48% din cazuri a fuma un "joint" este prezentat ca fiind fara consecinte. La fel pentru 7% din cazurile in care personajele consumau droguri mai tari, cum ar fi cocaina, 32% din scenele in care era implicat consumul exagerat de alcool si 68% din episoadele in care se fumau tigari normale.


"Norma sociala prezentata in aceste filme este ingrijoratoare, dat fiind virusul HIV si utilizarea drogurilor in tarile in curs de dezvoltare si industrializate", a estimat doctorul Hasantha Gunasekera.


Numai un sfert din filmele studiate nu a continut nici o scena de raporturi sexuale neprotejate intre noi parteneri, consum de canabis, fumat ori consum exagerat de alcool.


Sursa: Evenimentul zilei