Molibden


Prezenta sa este mai mult decat modesta, dar nu este mai putin indispensabil organismului. Molibdenul este un oligoelement care serveste drept catalizator in anumite reactii chimice importante, in special in metabolismul sulfului si al aminoacizilor sulfatati.

Doza zilnica recomandata: 75 mcg.

Surse

Daca alimentatia contine, in mod regulat, legume verzi, fasole, cereale integrale si lactate, nevoile de molibden sunt complet satisfacute.

Roluri si caracteristici

— intra in compozitia enzimelor destinate curatarii celulelor de sulfiti, substante care se gasesc in alimente, mai ales in cele bogate in proteine, si care sunt utilizate ca agenti conservanti pentru multe produse alimentare si medicamente;


— intra in compozitia altor enzime destinate productiei de acid uric, rezultat prin degradarea acizilor nucleici (ADN si ARN), care serveste la eliminarea a numeroase substante.

Tulburari - deficit sau exces  

Tulburari atribuite unui deficit sau unui exces de molibden

Sunt practic inexistente. Doar pacientii hraniti artificial (intravenos) o perioada lunga risca sa aiba o lipsa de molibden. Anumite persoane sunt mai sensibile la prezenta sulfitilor si pot suferi de tulburari respiratorii la fel de grave ca si astmul. In acest caz, suplimentul de molibden nu este recomandat.

De fapt, carenta de molibden este practic imposibila, intrucat alimentatia zilnica permite ingerarea unei cantitati aproape duble fata de cea sugerata.

Nu s-au inregistrat, pana acum, cazuri de toxicitate a molibdenului. O cantitate mai mare de 500 mcg poate provoca o asimilare mai redu sa a cuprului.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul