Top sfaturi pentru somnul bebelusului tau

/ / Modificat: 2017-01-05
Top sfaturi pentru somnul bebelusului tau

Somnul bebelusului tau pe timpul noptii poate fi agitat, adesea intrerupt, iar uneori lipseste cu desavarsire. Incercarea de a-l determina pe micutul tau sa doarma o noapte intreaga fara prea multe treziri si plansete pare sa fie sortata esecului. Inainte de a te resemna, incearca urmatoarele trucuri si sfaturi inedite!

Pune bebelusul in patut cand este somnoros, nu dupa ce a adormit

Specialistii sustin ca bebelusul adoarme mai repede si mai usor atunci cand este pus in patut si in pozitia de somn inainte de a o face in bratele tale sau in alta parte. Important este sa il pui in patut din momentul in care da din ce in ce mai multe semne de somnolenta: se freaca la ochisori, abia isi mai tine ochii deschisi si este foarte molesit.

Se pare ca astfel micutul invata si cum sa se calmeze singur atunci cand se trezeste si este iritat si are mai multe sanse sa adoarma la loc fara a mai fi nevoie sa intervii mereu cand se mai trezeste peste noapte. Daca este dependent de bratele tale sau de a fi leganat ori luat in brate, nu va reusi acest lucru.

Nu te uita direct in ochii copilului cand incerci sa il adormi

Bebelusul tresare si este interesat rapid de orice lucru din jurul lui, oricat de mic. El este stimulat usor si de cele mai simple gesturi precum o privire calduroasa si plina de afectiune din partea ta ii va capta imediat atentia. In acest fel ii va pieri de-ndata starea de somn. Contactul vizual afectuos cu bebelusul tau este emotionant si placut la pranz, nu seara inainte de culcare.

Cand acest gest este facut seara, nu faci decat sa incurajezi copilul sa iasa din starea de somnolenta normala pentru acea ora si sa-l provoci sa fie atent la tine si sa redevina activ. Acelasi lucru este valabil si cu vorbitul. Cu cat interactionezi mai mult cu bebelusul la ceas de seara, cu atat il stimulezi sa fie mai activ in loc sa adoarma.

Canta-i copilului mangaindu-l sau masandu-l usor pe spate, fara a te uita in ochii lui atunci cand incerci sa il adormi. Creeaza-i toate conditiile ambientale pentru a-l atrage pe mos Ene pe la genele lui.

Invata-l sa adoarma pe intuneric

Majoritatea bebelusilor si copiilor se sperie de intuneric. Insa cu cat este invatat mai de mic cu atmosfera intunecata din camera, cu atat eviti mai usor problemele de mai tarziu. Este important sa incerci sa il inveti sa adoarma pe intuneric. Acesta stimuleaza creierul sa elibereze melatonina, un hormon important al somnului. In schimb, lumina din camera stimuleaza copilul sa fie activ si sa adoarma mai greu. Ea transmite creierului informatie confuza, "anuntandu-l" ca de fapt este zi, iar copilul cu greu mai reuseste sa adoarma.

Pe masura ce trece timpul el isi va adapta ceasul biologic in mod corespunzator si va invata ca atunci cand este intueric in casa sau afara este timpul ca organismul sa intre intr-o stare latenta si sa doarma. Un truc util in acest sens este sa incerci sa intuneci camera sau casa (daca nu se intuneca in mod natural afara) inainte cu 1-2 ore inainte de ora de culcare a copilului pentru a-i induce starea de somnolenta.

Ii poti lasa o luminita de veghe slaba si subtila pe timpul noptii. Atunci cand se trezeste in noapte, nu aprinde lumini puternice pentru ca ii va fugi somnul. Trecerea de la intuneric la lumina, trimite semnale creierului ca este timpul sa se trezeasca.

Nu ii mai schimba scutecul chiar de fiecare data cand se trezeste

Daca atunci cand era nou-nascut aveai tendinta sa ii schimbi scutecele la fiecare trezire din noapte, cu timpul trebuie sa incepi sa reduci acest obicei. Fa-o doar in cazurile in care este cu adevarat nevoie - a avut scaune moi, scutecul este greu de la pipi. In rest, mai poti inchide ochii la o schimbare sau 2 chiar daca a facut un pipi mic sau scaunele sunt tari.

Miscarile de trecere a copilului din patut pe masa de infasat, zdruncinatul din timpul schimbatului si senzatia rece a unui scutec nou ii pot perturba somnul, daca nu cumva il trezesc de tot. Atunci cand este nevoie sa ii schimbi scutecul, incalzeste-l in prealabil pe cel nou, pentru a nu simti diferenta de temperatura.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul bebelusilor noaptea Somnul bebelusilor Ora de culcare bebelusi Semne somnolenta bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre