Somnul sugarului

/ / Modificat: 2012-01-10
Somnul sugarului
Intrebare:

- Fetita mea de 6 luni de catva timp (mai exact de 1 luna) se trezeste noaptea; nu cere san, dar daca o pun in pat cu mine la san adoarme imediat si dupa 1 ora-doua se trezeste iar si tot asa toata noaptea. Cum sa procedez ca sa dormim mai mult noaptea si eu si ea?

Raspuns:





  

Unii sugari se trezesc de cateva ori in timpul noptii si plang: daca mama alearga imediat si ia sugarul in brate, il leagana sau il aseaza in pat langa ea, acesta se va obisnui sa simta bratele si compania mamei si se va trezi in continuare noaptea numai pentru a cere aceasta atentie, ceea ce va determina o oboaseala atat pentru mama cat si pentru sugar.

De aceea, este bine ca sugarul sa doarma in patutul lui toata noaptea. Daca se trezeste, nu alergati imediat sa-l luati in brate; asteptati cateva minute, poate se linisteste si adoarme singur.


Daca incepe sa planga, verificati daca are motive sa fie nemultumit: poate e prea cald in camera sau s-a dezvelit si-i e frig, poate scutecul trebuie schimbat; oferiti-i eventual putin ceai sa bea; mangaiati-l si asezati-l din nou in patut, dar in nici un caz nu-l mai asezati in pat cu dumneavoastra.



Sa doarma cu mama in pat este o mare placere pentru sugar si acest privilegiu trebuie oferit din cand in cand, dar trebuie sa ramana o exceptie si nu o regula.

De asemenea, pentru un somn linistit noaptea, pot fi de ajutor: scoaterea zilnica a copilului afara, plimbari mai lungi in cursul dupa-amiezii, respectarea baitei generale zilnice, masa de seara sa fie mai consistenta, culcatul sa se faca eventual putin mai tarziu, dupa un anumit ritual care poate include un cantecel sau o poveste; evitati agitatia si emotiile puternice in timpul zilei; asiguriti-va ca temperatura in camera este potrivita si sugarul este imbracat comod.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 

Detalii specialist




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn sugari

Articole recomandate

Citeste si despre