Somnul profund la copii: 10 reguli pentru o odihna corespunzatoare

/ / Modificat: 2019-06-19
Somnul profund la copii: 10 reguli pentru o odihna corespunzatoare

Somnul profund este unul dintre cei trei "stalpi" ai unei sanatati de fier la copii, alaturi de o dieta echilibrata si de miscare.

Aproximativ 25-30% dintre vizitele la pediatru au la baza probleme legate de somnul copiilor si asta din cauza ca parintii omit faptul ca pot ajuta copiii sa aiba un somn profund, sanatos, de care au atata nevoie pentru a creste si pentru a fi activi in timpul zilei

Somnul bebelusilor este impartit in patru etape de profunzime. Fiecare dureaza aproape 90 de minute si ordinea lor este mereu aceeasi: somnul REM (mai usor si mai scurt), somnul NON REM (mai profund si mai lung).

Toti bebelusii traverseaza mai multe cicluri de somn superficial si profund intr-o singura noapte; pe masura ce bebelusul creste, este normal ca episoadele de somn REM sa scada ca durata, iar cele NON REM sa devina mai lungi.

Cat e normal sa doarma copiii, in functie de varsta

Un nou nascut doarme in total 16 ore din 24, impartit in 6-8 "episoade", care pot ajunge si pana la 4 ore. Este normal si chiar necesar ca nou nascutul sa nu doarma "legat" toata noaptea, ci sa se trezeasca de cateva ori.

In primele luni de viata, pana la 3 sau chiar 6 luni, durata trezirilor nocturne va scadea si incet-incet copilul va incepe sa doarma toata noaptea. Totusi, aproape o treime dintre copiii de varsta prescolara continua sa se trezeasca peste noapte, ca o consecinta a unei consolidari inadecvate a obiceiurilor de somn nocturn.

Intre 2 si 4 ani, copiii dorm aproximativ 10 ore pe noapte si mai au nevoie si de una, doua sieste in timpul zilei. Dupa varsta de 3 ani, nevoia de a dormi in timpul zilei devine tot mai mica si ajunge sa dispara in jurul varstei de 6 ani.

Intre 5 si 10 ani, somnul atinge un grad de maturitate suficient de mare pentru a permite o comparatie cu somnul adultilor. In schimb, numarul minim de ore de somn de care are nevoie copilul tinde sa fie de pana la 2,5 ori mai mare decat la un adult.

Dupa varsta de 7 ani, copiii nu mai au, de obicei, nevoie de somnul de la pranz. Atunci cand se intampla sa o faca, cel mai probabil este pentru ca au dormit mai putin sau mai prost noaptea sau pentru ca nu se simt bine.

In adolescenta numarul de ore de somn scade spre 7-8.

10 reguli pentru un somn profund si odihnitor la copii

  • Trebuie sa mearga la culcare in fiecare seara la aceeasi ora, de preferat cel mai tarziu la ora 21.00
  • Programul siestelor de peste zi trebuie sa fie unul adecvat varstei.
  • Copilul trebuie sa dezvolte o rutina inainte de a merge la culcare (dus, spalat pe dinti, etc.), pe care sa o respecte in fiecare seara.
  • Camera copilului trebuie sa fie un spatiu adecvat pentru somn: aerisit, intunecat si linistit.
  • Copiii trebuie sa invete sa adoarma si singuri, pe masura ce inainteaza in varsta.
  • Este de evitat expunerea la lumina puternica inainte de amerge la culcare si in timpul noptii, iar expunerea la lumina dimineata trebuie sa se faca treptat.
  • Sunt de evitat mesele grele si activitatile solicitante in apropierea orei de culcare.
  • Dispozitivele electronice precum televizorul, computerul, telefonul mobil sau tableta trebuie ramana in afara dormitorului; folosirea lor inainte de culcare trebuie sa fie limitata.
  • Sunt de evitat bauturile care contin cofeina (cola, cafea, ceai etc.)
  • Un somn profund noaptea depinde si de un program echilibrat in timpul zilei, inclusiv al orelor de masa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn agitat Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre