Solutii pentru somnul bebelusului

/ / Modificat: 2014-08-13
Solutii pentru somnul bebelusului

Nu s-a inventat inca reteta pentru somnul linistit si odihnitor al bebelusului, insa parintii, impreuna cu specialistii, au reusit sa descopere cateva solutii sau trucuri utile prin care cel mic poate fi ajutat sa se odihneasca mai bine ori de cate ori il viziteaza Mos Ene pe la gene. Descopera cele mai simple si eficiente trucuri prin care-ti ajuti bebelusul sa doarma mai bine in timpul noptii si nu numai!

Baita de seara

Baita face parte dintre activitatile din rutina de dinainte de somn a bebelusului cu cel mai puternic efect relaxant. Apa calduta, miscarile blande cu buretele moale pe pielea delicata a bebelusului si jocurile din timpul baitei ajuta copilul sa-si consume energia, dar si sa se relaxeze, pregatindu-l astfel pentru somn.  

Masa de dinainte de culcare

Daca ai un bebelus care obisnuieste sa se trezeasca destul de frecvent pe timpul noptii, pentru a fi hranit, afla ca poti sa reduci numarul trezirilor daca ii oferi ultima masa cu putin timp inainte de culcare. Da-i biberonul ori sa suga la san imediat dupa ce ai terminat cu baita, masajul si celelalte activitati din rutina de dinainte de culcare.

Lasa-l sa adoarma cu burtica plina, iar prima trezire din timpul noptii va fi amanata cu cateva ore bune, de care poti profita pentru a te odihni si tu.  

Evitarea contactului vizual

Daca nu vrei sa distragi atentia bebelusului de la somn, incearca sa eviti contactul vizual cu el atunci cand incerci sa il adormi. Daca te uiti mereu in ochii lui, ii vei capta atentia si vei amana momentul adormirii lui. Incearca sa te uiti in alta parte atunci cand il legeni sau cand il pui in patut. Da drumul la sunetele si luminile linistitoare ale caruselului montat la patut pentru a-i capta atentia si a-l relaxa.

Golirea patutului de obiecte inutile

Chiar daca iti place sa vezi multe jucarii langa bebe atunci cand doarme sau vrei sa ii sporesti confortul oferindu-i o paturica, specialistii sustin ca cel mai indicat este ca cel mic sa doarma direct pe salteaua acoperita de o husa de lenjerie pentru pat, fara perna, paturi sau jucarii prin preajma.

Pe langa faptul ca astfel de lucruri ii pot distrage atentia de la somn, sunt si periculoase pentru sanatatea lui. Exista riscul sa se sufoce cu jucarii mari de plus, paturi sau cu perna. Daca ti-e teama ca ii este frig in timpul noptii, incalzeste mai bine camera sau culca-l intr-un sac de dormit, intrucat este mult mai sigur pentru el.  

Masajul de dinainte de somn

bebe-masaj

Masajul este o alta activitate relaxanta care trebuie introdusa in rutina de dinainte de culcare a bebelusului. Miscarile blande ale masajului il destind si il ajuta sa intre mai usor in transa de somn si sa adoarma mai repede. In plus, se pare ca masajul ajuta copilul sa doarma neintrerupt mai multe ore in sir.  

Dormitul in aceeasi incapere cu bebelusul

Multi parinti evita sa obisnuiasca bebelusul sa adoarma in patul sau camera lor, de frica ca nu care cumva cel mic sa devina dependent de ei pentru a se odihni. Cu toate acestea, specialistii sustin ca la varsta de bebelus, dormitul in aceeasi incapere cu parintii contribuie la cresterea stimei de sine a celui mic si combate anxietatea.

Nu culca bebelusul in acelasi pat cu tine. Asaza un cos sau un minipatut chiar langa patul matrimonial. In acest fel, esti aproape de el ori de cate ori se trezeste, iar copilul se odihneste mai bine, intrucat iti simte mirosul si prezenta si se simte in siguranta.

Tratarea bolii de reflux gastroesofagian

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care bebelusii se trezesc pe timpul noptii este boala de reflux gastroesofagian. Afectiunea este destul de rar diagnosticata la aceasta varsta, insa trebuie luata in considerare in absenta altor cauze care determina copilul sa se trezeasca frecvent.

Boala apare atunci cand muschii care fac legatura intre esofag si stomac nu functioneaza corespunzator. In acest caz, acidul gastric urca in esofag, stagneaza si provoaca disconfort care agita copilul si il trezeste din somn. Atunci cand sufera de aceasta afectiune, bebelusul scuipa adesea lapte sau vomita, manifesta reactii asemanatoare colicilor, se ineaca si nu mananca corect. Boala trebuie investigata la medic, pentru a-i confirma diagnosticul si a-i prescrie un tratament corespunzator.

Atingerea bebelusului

Daca esti unul dintre parintii care-si adorm bebelusii in brate sau pur si simplu te-ai trezit ca micutul a adormit langa tine, trebuie sa ai foarte mare grija atunci cand il transferi in patutul lui.

Cei mai multi bebelusi se trezesc atunci cand parintii ii transfera din bratele calduroase si confortabile ale lor in patutul rece si incomod. De aceea, este recomandat ca dupa ce il pui in patut, sa continui sa il atingi, mangaindu-l in special pe cap, abdomen sau maini, pana cand se relaxeaza si adoarme din nou.

Muzica relaxanta si zgomotele albe

Din rutina de somn a bebelusului poate face parte si muzica sau asa-numitele zgomote albe, care imita sunetele din natura - susurul apelor, ciripitul pasarelelor etc. Aceste sunete relaxante au un rol esential in inducerea starii de somn si il ajuta sa doarma mai bine.

Pijamalele adecvate

Somnul bebelusului este influentat si de pijamalele pe care le poarta in timp ce doarme. Acestea trebuie sa fie din materiale naturale si cat mai lejere. Daca sunt prea stramte, vor deranja copilul si-l vor impiedica sa doarma bine, iar daca sunt prea largi, se va incurca in ele, iar somnul ii va fi perturbat. Culca copilul in body-uri comode, mai groase sau mai subtiri, in functie de anotimp.  

Ora de culcare

Ora de culcare este un alt factor care poate influenta pozitiv sau negativ somnul copilului. Este important sa fii constanta in respectarea orei de somn a copilului, dar si sa o alegi corespunzator. Daca alegi sa-l culci prea devreme, vei intampina dificultati, intrucat nu-i va fi somn.

Daca il culci prea tarziu, s-ar putea sa fie prea obosit pentru a mai putea adormi. Bebelusii sub 1 an ar trebui culcati intre 18:30-19:00, zilnic, cu mentiunea sa fie intotdeauna respectata rutina de dinainte de somn.  


Tu cum reusesti sa iti adormi mai repede bebelusul si sa il ajuti sa aiba un somn mai linistit? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri somn bebelusi Somn bebelusi Probleme somn bebelusi Rutina somn bebelusi Program somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre