Sfaturi pentru somnul copilului la fiecare varsta

/ / Modificat: 2013-10-15
Sfaturi pentru somnul copilului la fiecare varsta

Somnul are un rol crucial in dezvoltarea armonioasa a copilului si in mentinerea unei stari optime de sanatate. Stabilirea unei rutine sau a unui program stabil de somn reprezinta o prioritate in ingrijirea copilului, inca de la nastere si pana tarziu, in copilarie. Exista cateva probleme frecvente ale somnului la copil, dar si sfaturi utile pentru rezolvarea lor, de care parintii trebuie sa tina cont, la fiecare varsta in parte.

Somnul copilului pana la 1 an

In primul an de viata, se stabilesc cele mai importante obiceiuri legate de somn, care-l vor urmari pana in copilaria tarzie si ii vor afecta, pozitiv sau negativ, dezvoltarea, in functie de mai multi factori. Atunci cand este nou-nascut, este foarte greu sa stabilesti o rutina constanta de somn in programul copilului.

La aceasta varsta, cel mic mai mult doarme decat sta treaz, acumuland chiar si 18 ore de somn pe zi. Incepand cu varsta de 6 saptamani, cand copilul incepe sa se mai adapteze mediului extrauterin, poti incepe crearea treptata a unui program stabil de somn, asociat cu o rutina care sa-l ajute sa-si consolideze sau adapteze ritmul circadian sau ceasul biologic la oscilatiile zi-noapte.

De exemplu, pentru a-i da de inteles bebelusului ca este seara si ca este timpul pentru somn, este indicat sa creezi o atmosfera cat mai intunecata in camera si sa stabilesti o rutina de somn, formata din mai multe obiceiuri, pe care sa le repeti seara de seara.

Rutina poate consta in mai multe tipuri de activitati relaxante, care sa introduca copilul intr-o transa de somn si sa il ajute sa adorma mai usor, la orele stabilite in program:

Daca respecti cu acuratete programul de somn al copilului, vei observa ca acesta va incepe sa capete consistenta in jurul varstei de 3 luni, pentru ca pana la 6 luni, sa fie deja stabilizat si implementat in rutina lui zilnica.

Pana la varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor renunta la trezirile nocturne pentru alaptare. Reuseste sa doarma neintrerupt din ce in ce mai multe ore. Numarul zilnic necesar de ore de somn al unui bebelus incepe sa scada pe masura ce avanseaza spre varsta de un an:

  • 1 luna - 15-18 ore;
  • 3 luni - 15 ore;
  • 6 luni - 14 1/2 ore;
  • 9 luni - 14 ore;
  • 12 luni - 13 3/4 ore.

Nu uita ca acesti parametri sunt doar orientativi, fiecare copil avand caracetristici unice de crestere si dezvoltare. Cel mai important lucru pe care parintii trebuie sa-l faca, pana la un an, este sa-i creeze un program cat mai echilbrat de somn si sa-i stabileasca o rutina relaxanta. Acestea il vor ajuta sa-si regleze ceasul biologic si sa se odihneasca corespunzator atat pe timpul zilei, cat si noaptea.

Somnul copilului intre 1 si 3 ani

Dupa varsta de 1 an, somnul copilului ar trebui sa intre pe un fagas normal si sa iti dea din ce in ce mai putine batai de cap. Cel mic ar trebui sa doarma toata noaptea, fara intrerupere, si sa mai aiba in program doar 2 reprize de somn, in timpul zilei.

Pana la varsta prescolara, somnul din timpul zilei dispare in totalitate. Copilul intre 1 si 3 ani aduna in jur de 13-14 ore de somn, zilnic, 11 dintre ele desfasurandu-se pe timpul noptii. Cel mai important sfat in ceea ce priveste somnul din aceasta etapa a copilariei este sa incerci sa ii pastrezi rutina si programul de somn concepute pana la un an, iar pe masura ce avanseaza spre prescolaritate, sa le adaptezi nevoilor lui.

Pana la intrarea in etapa prescolara, somnul isi va reduce din intensitate, intrucat copilul va fi mai activ si dornic sa experimenteze si exploreze lucrurile din jurul lui. Daca pana la varsta de un an, obisnuiai sa il adormi cu suzeta sau biberon, este important sa incepi sa-l dezveti de aceste stimulente de somn.

Copilul trebuie invatat sa adoarma singur, fara a fi dependent de prezenta ta sau a tetinei. In plus, trebuie obisnuit ca atunci cand se trezeste noaptea sa adoarma singur la loc, fara a mai fi nevoie de prezenta ta sau de biberon. Pe masura ce se apropie de varsta de 3 ani, vei intampina probleme in adormirea sau culcarea copilului, seara.

Daca rutina de somn functiona foarte bine cand era bebelus, intrucat asocia activitatile relaxante cu somnul, acum, copilul este mult mai dezvoltat, activ si dornic de cunoastere. Din acest motiv, incearca sa amane cat mai mult ora de culcare. Fii consecventa in respectarea programului de somn si nu ii permite sa stea treaz dupa ora programata pentru culcare.  

Somnul copilului intre 3 si 6 ani

Daca ai reusit sa pastrezi o rutina stabila de somn in dezvoltarea copilului, te vei confrunta cu mai putine treziri nocturne sau probleme in a-l adormi. Cu toate acestea, te vei confrunta cu probleme noi de somn - terorile nocturne sau cosmarurile, care-ti vor da batai de cap. Somnul acumuleaza acum in jur de 12 ore pe zi, 11 dintre ele desfasurandu-se pe timpul noptii.

Desi cei mai multi copii renunta la somnul de dupa-amiaza din programul lor, pana la aceasta varsta, nu este exclus ca cel mic sa mai vrea sa doarma, macar o data pe zi, dupa-amiaza. Imaginatia bogata a copilului prescolar il predispune la crearea unor scenarii infricosatoare la lasarea intunericului, dezvoltand frici si temeri nejustificate.

Frica de intuneric, de faptul ca sub pat se ascunde un monstru sau terorile nocturne, care il trezesc brusc si speriat in toiul noptii, vor fi principalele probleme care-i vor afecta somnul si odihna nocturna. Important este sa nu ii ignori in vreun fel aceste reactii sau temerile pe care copilul le resimte, intrucat pentru el, sunt foarte reale.

Fii langa el, linisteste-l si asigura-l ca intelegi prin ce trece. Ajuta-l sa treaca, treptat si cu multa rabdare, cu succes peste aceste trairi negative care-i afecteaza dezvoltarea. Daca se intampla ca prescolarul sa doarma cu voi in pat, este timpul sa-l dezveti de acest obicei si sa-l obisnuiesti sa doarma singur, in camera lui.  

Ce alte probleme ai mai intampinat in ceea ce priveste somnul copilului tau? Cum ai reusit sa le rezolvi? Impartaseste-ne sfaturile tale cu privire la somnul copilului, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi somn copii Somn copii Program somn copii Rutina somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre