Ritualul de somn al bebelusului

/ / Modificat: 2012-01-10
Ritualul de somn al bebelusului
Intrebare:

- Am o fetita de 11 luni. De o saptamana nu mai reusim sa o adormim seara, asa cum faceam pana acum. Pe la ora 20:30 facem baita, apoi mancam si apoi o adormim in leagan. De o saptamana nu mai sta in leagan, plange, da din picioare, e foarte agitata. Am reusit sa o adorm pe la 23:00-24:00, fie in brate, fie pe picioare... dar doar de cate o singura data si cu lacrimi multe. In patut daca o pun sta, dar se ridica in piciorute si merge - 1 ora s-a tot jucat. Nici gand sa adoarma - nici cu cantat, nici cu mangaiat... Ce solutii sunt? In rest e foarte vesela, ziua o adorm in leagan fara probleme, se joaca, merge. Seara insa e alt copil... nervoasa si agitata. Sper sa gasim alternativa potrivita. Multumesc!

Raspuns:




 

Poate ca este momentul sa eliminati leaganul din obiceiurile de somn de noapte. Dupa baita, incercati sa o duceti direct in patul ei. Acolo, la o lumina slaba (veioza), cititi-i o poveste, cu voce calma si linistitoare.

La finalul povestii, o sarutati, ii spuneti "noapte buna" si plecati, stingand lumina, dar lasand usa intredeschisa pentru a o putea auzi.

Eventual, puteti folosi metoda alegerii controlate, lasand-o sa aleaga singura ceva care tine de ritualul de somn. De exemplu: "vrei sa dormi cu veioaza aprinsa sau stinsa?", "ce poveste vrei sa asculti inainte de a adormi?".

Va simti ca este alegerea ei, ca detine controlul, dar in acelasi timp, pentru a fece o alegere, trebui sa accepte ca va implica si actiunea de somn.

Este important ca in casa sa fie o atmosfera cat mai linistita, pana adoarme. Daca plange, puteti sa-i explicati o singura data ca sunteti in cealalta camera si ca ea trebuie sa doarma acum, ca este noapte.

Incercati sa intrati cat mai putin in camera in care doarme copilul, dupa ce ati stins lumina. Astfel va intelege ca, indiferent ce va face, noaptea este lasata sa doarma si ca nici o alta activitate nu va fi acceptata.

Cu timpul isi va reveni la programul de somn, insa este important sa fiti constanti in a o lasa sa adoarma in liniste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre