Orele de culcare neregulate, IMPACT imens asupra comportamentului si dezvoltarii copiilor, spune studiul

/ / Modificat: 2019-07-08
Orele de culcare neregulate, IMPACT imens asupra comportamentului si dezvoltarii copiilor, spune studiul

Lupta mamei cu copilul pentru a se culca la ora potrivita o face uneori sa cedeze si sa-l lase sa mearga in pat cand doreste el, dar exista beneficii uriase pentru o rutina consistenta de somn si un mare dezavantaj de a-l lasa pe cel mic sa se culce cand vrea el.

Un studiu realizat in Marea Britanie a analizat obiceiurile de dormit a 10.000 de copii, cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani si a constatat ca micutii cu ore de culcare neregulate au avut mai multe dificultati de comportament decat cei cu o rutina de dormit bine stabilita.

Ce spune studiul

Studiul a fost publicat in 2013 in revista Pediatrics si a constatat ca aproximativ 20% dintre parinti au declarat ca pana la varsta de 3 ani cei mici nu au avut o ora fixa de culcare. Cercetatorii au descoperit ca micutii care nu au avut o rutina de somn au avut un scor mai mare atunci cand a venit vorba de nefericire. Aceste scoruri au reiesit nu numai din rapoartele parintilor, ci si ale profesorilor copiilor de varsta scolara, care au considerat mai problematic comportamentul celor fara o rutina de somn.

"Fara a merge vreodata intr-un avion, sistemele corporale ale copilului se amesteca in diferite fusuri orare, iar ritmurile lor circadiane si sistemele hormonale iau asta ca o lovitura," explica Kelly intr-un articol din 2017, pe care l-a scris pentru The Conversation.

In acest articol, ea mai spune ca echipa ei "a gasit si o veste buna importanta: aceste efecte negative asupra comportamentului pareau reversibile".

De cate ore de somn are nevoie organismul, in functie de varsta

  • nou-nascut - 15 - 17 ore/noapte
  • intre 4 si 11 luni - 9 - 12 ore/noapte si 1,5 - 3 ore/ziua
  • intre 1 si 3 ani - 9 - 11 ore/noapte si 1 -2,5 ore /ziua
  • mai mare de 4 ani - 10 - 13 ore pe noapte
  • intre 18 si 65 de ani - 7- 9 ore pe noapte

Cand copiii urmariti pe parcursul studiului au adoptat o rutina de somn au aparut imbunatatiri considerabile in comportamentul lor.

"Aceasta arata ca nu este niciodata prea tarziu sa-i ajutam pe copii sa accepte varianta corecta, iar o mica schimbare ar putea face o mare diferenta in comportamentul lor," explica specialistul.

Intr-un studiu ulterior, publicat in 2017, cercetatorii au descoperit ca orele de somn neregulate pot duce la obezitate si stima de sine scazuta. In timp ce un program bine stabilit de somn poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii, sanatatii si comportamentului unui copil.

Data viitoare cand esti tentat sa-l lasi pe cel mic sa se culce cand vrea el, aminteste-ti ca, orele regulate de somn nu il ajuta doar la o dezvoltare armonioasa, ci ii protejeaza si ritmul circadiac al copilului si va avea o zi fericita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Ora culcare copii

Articole recomandate

Citeste si despre