Metoda Ferber. Bebelusul invata sa doarma

/ / Modificat: 2017-01-12
Metoda Ferber. Bebelusul invata sa doarma

Metoda Ferber pentru stabilirea rutinei de somn la bebelusi asociaza plansul bebelusului si nevoia mamei de a-l consola pana adoarme cu un somn trunchiat. In principiu este vorba de obisnuirea bebelusului sa se linisteasca singur, treptat, pana ajunge sa adoarma fara ajutorul mamei.

Metoda nu da rezultate in cazul tuturor copiilor iar unele mame considera ca metode este un pic prea "brutala", dar daca ai incercat si alte metode si nimic nu a functionat atunci nu strica sa o incerci si pe aceasta.

Metoda in sine nu te obliga sa iti lasi copilul sa planga necontrolat pana adoarme in timp ce tu esti in cealalta camera, ci doar sa planga pentru perioade scurte de timp si de abia dupa aceea sa te duci sa il linistesti, marind treptat durata timpului in care lipsesti.

Care este explicatia eficacitatii metodei Ferber?

 Metoda Ferber porneste de la premisa ca adormitul de unul singur este o abilitate care se dobandeste, nu una cu care te nasti, si care se perfectioneaza pe parcurs.

Ideea este ca daca bebelusul tau se obisnuieste ca tu sa il "dadacesti" pana adoarme, sau daca adoarme in timp ce il hranesti, el nu va invata sa adoarma singur prea curand. Atunci cand se va trezi in mijlocul noptii – asa cum fac majoritatea copiilor si adultilor- se va panica atunci cand nu te va vedea langa el si va incepe sa planga.

In schimb, daca bebelusul tau invata sa se linisteasca singur pentru a adormi, el va folosi aceeasi abilitate si pentru a adormi singur la loc atunci cand se trezeste in timpul noptii.

Plansul nu este scopul acestei metode, dar cei care o incurajeaza spun ca plansul este un efect secundar inevitabil al stabilirii rutinei de somn si ca neajunsurile din prima faza sunt minore in comparatie cu beneficiile pe termen lung ale unui somn linistit al copilului tau.

Pasi pentru implementarea metodei Ferber:

- Hraneste bebelusul, fa-i o baita si schimba-i scutecul. Poti sa incepi sa ii vorbesti in soapta si sa il legeni.

- Verifica daca zona de dormit este sigura si ca in patut nu exista paturi sau jucarii cu care se poate sufoca.

- Pune-l in pat cand este aproape adormit.

- Paraseste camera si monitorizeaza daca incepe sa planga.

- Du-te inapoi in camera lui (pentru nu mai mult de un minut) si incearca sa il linistesti daca plange.

- Iesi iarasi din camera si de data aceasta stai un pic mai mult pana sa repeti actiunile de mai sus. Nu il ridica din patut in momentul in care te duci la el sa il linistesti.

- Paraseste iarasi incaperea cat inca este treaz si mareste timpul in care stai in cealalta camera. Repeta actiunile pana adoarme.

- Urmeaza-ti instinctul. Daca ai impresia ca este ceva in neregula cu bebelusul tau atunci cand plange, renunta la strategie si verifica imediat ce s-a intamplat.

- Pregateste-te pentru efectele secundare ale plansului prelungit. Nu este anormal ca un copil care plange excesiv sa vomite. Poate fi dureros de privit, dar nu este anormal. In cazul acesta trebuie sa ii cureti patutul si hainele si sa il pui sa doarma la loc.

- Daca se trezeste din nou in acea seara, incepe din nou cu timpul minim, marind treptat perioadele.

- Creste timpul in care stai in alta camera treptat in fiecare noapte. Potrivit lui Ferber, bebelusul tau ar trebui sa inceapa sa adoarma singur in cea de-a treia sau a patra noapte, sau intr-o saptamana maxim. Daca bebelusul tau nu da semne ca poate sa adoarma singur, abandoneaza metoda si mai incearc-o din nou dupa o luna.

Sfaturi si precautiuni

Cat timp ar trebui sa-l las pe copil singur? 

- In prima noapte lasa-l timp de trei minute prima oara, cinci minute a doua oara si zece minute pentru datile care urmeaza.

- A doua noapte: lasa-l singur pentru cinci minute prima oara, zece pentru a doua oara si doisprezece pentru urmatoarele dati.

- Lungeste treptat intervalele pentru noptile care urmeaza.

- Tine minte ca nu exista nimic batut in cuie, poti alege orice interval cu care te simti tu confortabil.

Tine minte ca:

 - Bebelusii mai mici de sase luni au nevoi constante si nu este recomandata aceasta metoda in cazul lor.

- O camera video pentru monitorizarea bebelusului te poate ajuta sa il vezi si atunci cand nu esti cu el in camera.

- Trebuie sa te consulti cu un pediatru inainte sa incerci metoda Ferber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Somn linistit

Articole recomandate

Citeste si despre