La ce varsta doarme bebelusul toata noaptea?

/ / Modificat: 2016-09-22
La ce varsta doarme bebelusul toata noaptea?

Somnul bebelusului pe timpul noptii este o cursa contracronometru pentru majoritatea parintilor. Ei ar face orice ca micutul lor sa aiba un somn dulce si neintrerupt de la ora la care il adorm pana in zorii diminetii. Pe masura ce bebelusul creste incep sa se intrebe cand anume ar trebui ca el sa doarma toata noaptea, fara intreruperi. Specialistii sustin ca acest lucru depinde de mai multi factori.

Parintii inteleg adesea gresit expresia "somnul/dormitul peste noapte" la bebelusi!

Specialistii sustin ca parintii inteleg gresit cum anume trebuie sau ar fi indicat sa doarma copilul peste noapte. Ei merg pe ideea ca bebelusul lor ar trebui sa doarma de seara de cand il adorm (pe al 19:00, 20:00 pana dimineata la 7:00 sau 8:00). Somnul de noapte al bebelusului este definit de somnul pe care micutul il are intre miezul noptii pana la 5 dimineata.

La ce varsta ar trebui bebelusii sa dorma toata noaptea?

Unii bebelusi, mai mici de 3 luni pot sa doarma fara intrerupere chiar si 6 sau 8 ore fara intrerupere, in timp ce altii nu reusesc performanta aceasta nici la implinirea varstei de 1 an.


Este posibil sa fi auzit in jur speculandu-se faptul ca bebelusii care au inceput diversificarea alimentatiei si mananca alimente solide dorm mai mult si mai bine. Acest lucru nu este adevarat spun specialistii care sustin ca felul in care dorm copiii pe timpul noptii este influentat de varsta si nu de dieta.

Insa chiar si asa, nu exista o varsta universal valabila la care bebelusii trebuie sa doarma peste noapte fara intreruperi. Acest lucru depinde si de temperamentul si personalitatea copilului, de conditia medicala, dar si de modul in care il obisnuiesti sa doarma.

Ce poti face pentru ca bebelusul sa doarma peste noapte, fara intreruperi?

Fa-i un program stabil de somn!


Este importat sa ii creezi o rutina de somn foarte bine pusa la punct inca din primele zile de viata. Nu inseamna ca vei reusi imediat, dar trebuie sa fii perseverenta si sa nu te abati de la
programul lui de somn. Numai in acest fel vei reusi sa il faci pe bebe sa doarma mai repede pe timpul noptii fara prea multe treziri.

Creeaza asteptari realiste de la bebelusul tau!

Incearca sa fii practica si sa cunosti diferneta dintre cat de mult ai vrea sa doarma copilul tau pe timpul noptii si cat poate sau este el capabil sa o faca. Nou-nascutii pot dormi si 15-19 ore pe timpul noptii, dar nu o vor face fara intrerupere, pentru ca li se face foame. Abia de pe la 6 luni incolo copilul va simti mai putin nevoia sa manance pe timpul noptii.

Da-i mai multe mese pe timpul zilei!

Incearca sa il hranesti pe bebelus de mai multe ori pe timpul zilei. Chiar daca acesta se va mai trezi noaptea macar o data, macar il vei obisnui sa isi ia o mare parte din nutrienti ziua, pentru a nu se mai trezi de atatea ori noaptea. Treptat, va elimina mesele din timpul noptii si se va obisnui doar cu cele de zi.

Ajuta-l sa se relaxeze inainte de somnul de seara!

Fa-i baita, schimba-l in pijamalute comode, fa-i masaj, joaca-te cu el, vorbeste-i, pune-i muzica si fa cu el alte activitati relaxante inainte de a adormi seara. Inainte de ora de culcare asigura-te ca este liniste in camera si ca ai creat ambientul potrivit pentru somn.

In primele 20-25 de minute dupa ce adoarme, somnul bebelusului este inca superficial si se trezeste cu usurinta la cea mai mica miscare a lui, asa ca asigura-te ca esti prin preajma sau ca trece suficient timp cat sa intre intr-un somn mai profund.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelusi Somnul bebelusilor noaptea Program somn bebelusi Somn sugari

Articole recomandate

Citeste si despre