Importanta rutinei inainte de somn. De ce nu vor copiii sa mearga la culcare

/ / Modificat: 2019-05-20
Importanta rutinei inainte de somn. De ce nu vor copiii sa mearga la culcare

Timpul de mers la culcare pare mai mult o lupta pentru putere decat momentul placut pe care toti vrem sa il impartasim cu copilul nostru. Respectarea unei rutine inainte de a merge la culcare va face acest proces mai usor si mai placut pentru toata lumea.

rutina

Nu vreau sa dorm

Exista multi copii carora nu le place sa auda ca trebuie sa mearga sa doarma, din diferite motive. Astfel, incearca sa traga de timp cat mai mult posibil, jucandu-se cu rabdarea parintilor.

Pentru multi, frica este principalul motiv pentru care nu vor sa mearga la somn. Noaptea, copilul este lasat singur, in intuneric si poate avea temeri si fantezii despre diverse pericole.

In alte cazuri, prea multa agitatie creeaza probleme. Copilul este, prin natura lui, activ, energic si explorator. El se bucura de miscare si tot felul de activitati si ii este greu sa se relaxeze si sa intrerupa ceea ce facea.

Un alt motiv ar putea fi timpul putin petrecut cu parintii, din cauza programului de lucru. Astfel, el simte dorinta de a sta cu ei si refuza sa se separe atat de repede.

Consideratii despre somn

Exista cateva obiceiuri de baza pe care le poti urma pentru a-ti ajuta copilul sa dezvolte rutine de somn.

  • Principalul lucru este sa stabilesti o ora de culcare. Pentru a face asta, trebuie sa iei in considerare cate ore trebuie sa doarma un micut, in functie de varsta.
  • Asigura-te ca inainte de culcare cel mic petrece timpul intr-un mod relaxat si calm. In acest sens, este benefic sa elimini utilizarea ecranelor cu cel putin o ora inainte de somn.
  • Evita ca micutul tau sa asimileze culcatul cu ceva negativ. Niciodata sa nu-l trimiti sa doarma ca o pedeapsa pentru cum s-a comportat.
  • Anunta-l cu aproximativ 15 minute inainte ca se apropie ora de somn, astfel incat sa poata termina ceea ce face, fara a fi o schimbare brusca.

Creeaza-i o rutina inainte de culcare

O serie de activitati care se repeta in acelasi mod, zi dupa zi, ajuta copilul sa aiba un sentiment de continuitate si stabilitate in viata lui si il incurajeaza sa integreze aceasta secventa ca un obicei, intr-un mod natural.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci cu cel mic inainte de somn

1. Pastreaza aceeasi ora de culcare si de trezire in fiecare zi.

2. Include in ea si sarcinile pe care copilul trebuie sa le indeplineasca, cum ar fi spalarea mainilor, perierea dintilor sau pregatirea ghiozdanului.

3. Activitati liniste si potrivite pentru somn.

4. Include contactul fizic si compania parintilor.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ai grija cum pregatesti camera copilului pentru somn. Lumina slaba, temperatura medie, muzica usoara si mirosul placut reprezinta o combinatie buna.

rutina1

Activitati inainte de somn

Pe langa sarcinile obligatorii ale micutului, poti face cateva activitati linistite alaturi de el, in fiecare seara.

Citeste-i povesti. Toata lumea stie ca orice copil iubeste povestile. Acestea lasa imaginatia sa zboare si il face sa se simta valoros si important, deoarece in acel moment ii acorzi intreaga atentie. Cititul in aceasta situatie este foarte recomandat.

Incurajaza-i gandirea pozitiva. Atat pentru a combate posibilele temeri, cat si pentru a-ti ajuta copilul sa dezvolte o mentalitate optimista, este recomandat sa petreci aceste ultime momente ale zilei pentru a revizui si a impartasi toate lucrurile bune care vi s-au intamplat in timpul zilei.

Calmeaza-l, daca este agitat. Daca micutul tau nu este linistit inainte de somn, foloseste cateva tehnici de relaxare. Astfel, il poti mangaia cu degetele sau cu un obiect moale in timp ce-i canti. De asemenea, il poti pune sa inchida ochii si sa-si imagineze o scara pe care o coboara pas cu pas (cu vocea ta ca ghid). Iar la capatul acestei scari va gasi o camera plina de perne moi si confortabile, pe care va dormi profund.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Rutina somn Rutina somn bebelusi Rutina somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre