Siguranta bebelusului in timpul somnului

/ / Modificat: 2012-04-19
Siguranta bebelusului in timpul somnului

Siguranta bebelusului in timpul somnului este esentiala pentru prevenirea unor afectiuni fatale - sindromul mortii subite infantile sau sufocarea. Exista cateva masuri simple care trebuie respectate atunci cand pregatesti patutul micutului pentru somn, dar si in privinta pozitiei sale. Iata ce sa faci si ce nu pentru a te asigura ca bebelusul tau este in siguranta in timp ce doarme!

Foto: whimsicalwears.com

Supravegherea constanta a bebelusului reprezinta cea mai importanta masura de prevenire a accidentelor neplacute sau a pericolelor care il pasc pe bebe in timpul somnului.

Nu este necesar sa stai tot timpul cu ochii pe el, dar este recomandat sa arunci din cand in cand cate o privire spre patul micutului tau, poate chiar sa mergi si sa verifici daca respira sau nu. Sunt primele masuri esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere ca parinte.

Ce sa faci si ce nu pentru siguranta bebelusului in timpul somnului?

Pune copilul sa doarma intotdeauna pe spate. Chiar daca pozitia pe burtica nu creste riscul sindromului mortii subite, s-a descoperit ca cea pe spate reduce acest pericol cu pana la 50%. In plus, dormitul pe burta, in saltele sau perne moi, creste riscul de sufocare.

Au existat dezbateri si controverse legate de faptul ca dormitul pe spate ar favoriza inecarea cu propria voma sau saliva a bebelusului. Specialistii sustin ca este un mit, iar parintii din comunitatea Copilul.ro confirma acest lucru, intr-un topic special deschis pe tema "Siguranta somnului la bebelusi".

Un parinte - "La fel am citit si eu, ca sunt foarte mici sansele ca bebe sa se inece cu saliva sau cu propria voma. Sunt mai mari sansele ca el sa se sufoce cu paturica sau cu alte jucarii sau obiecte din patut."

Doloro - "Asa este, nu se ineaca cu saliva daca dorm pe spate. Oliver numai asa doarme si nu am avut probleme. Am inteles ca in Romania multi doctori recomanda ca bebeii sa doarma pe burta - asa, cred eu, ei nu respira foarte bine."

Patutul de bebelus joaca un alt rol important in asigurarea protectiei copilului in timpul somnului. Salteaua acestuia trebuie sa aiba o marime adecvata suprafetei patului, deoarece, daca este mai mica, exista riscul de sufocare. Tot din acelasi motiv, trebuie sa fie si suficient de tare, ferma.

Asternuturile pot creste riscul de sufocare daca nu sunt folosite corespunzator. Cearsaful trebuie perfect intins si prins sub salteluta, pentru evitarea riscului de mototolire si de a ajunge sa se infasoare in jurul capului micutului.

Bebelusul nu are nevoie de perna, deoarece risca sa se sufoce in ea. Abia de la varsta de doi ani poate fi introdusa. Si nici atunci, daca micutul doarme bine fara ea.

Nu culca copilul in pijamale cu sireturi lungi sau cordoane, care ar putea ridica un risc de strangulare.

Utilizeaza o paturica mica, speciala de bebelus, sau saculet de dormit daca este nevoie sa fie invelit, pentru a reduce riscul de sufocare.

In cazul in care bebelusul doarme in pat cu voi, exista alte reguli de care sa tineti cont, pentru a nu pune in pericol sanatate lui in timpul noptii.

Incearca sa dormi doar tu si copilul in pat, nu si partenerul, deoarece cresc sansele de a-l sufoca prin lasarea involuntara a corpului unuia dintre voi peste el in timpul somnului.

Atunci cand lasi bebelusul sa doarma in timpul zilei, in pat de adulti, nu obisnui sa pui perne pe post de bariere, pentru a impiedica bebelusul sa cada din pat. In timpul rostogolirii din timpul somnului, copilul poate ajunge cu fata intr-una dintre ele si se poate sufoca. Indicat este sa il adormi intotdeauna in patutul lui, care-l protejeaza de astfel de pericole.

Aeriseste intotdeauna camera inainte de a pune bebelusul sa doarma in ea. Se pare ca o camera bine aerisita contribuie la scaderea semnificativa a riscului sindromului mortii subite infantile.

Si folosirea tetinei sau suzetei in timpul somnului pare sa reduca cu pana la 90% incidenta acestui sindrom in randul nou-nascutilor si bebelusilor.

Tu ce masuri de siguranta ai luat pentru bebelusul tau in timpul somnului? Impartaseste-ne experienta ta, dar si sugestiile legate de un somn cat mai linistit si sanatos al bebelusului, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelusi Sindrom moarte subita sugar

Articole recomandate

Citeste si despre